– När den hade sprungit iväg pulserade hjärtat, inte för att man var rädd utan för att det var så mäktigt att få uppleva det, säger Katja Gummesson.
På lördagen var hon tillsammans med sambon Peder Thysell ute på loppisrunda i trakterna kring Tyringe. På väg med bil från en loppis till en annan såg Peder en skymt av ett djur bakom en höbale ute på en åker vid landsvägen.
– När vi stannade till med bilen kom djuret fram och då visade det sig att det var en varg. Då kom vi helt av oss och vände bilen för att köra efter på behörigt avstånd för att inte skrämma den, berättar Katja Gummesson.
Började gå mot bilen
Vargen fortsatte framåt mitt på vägen och vek in på en mindre skogsväg som ledde fram till en gård. När de kom fram dit med bilen stängde de av motorn och Katja tog fram mobiltelefonen.
– Då stannade vargen till och började gå rakt emot oss. Resten kan du se på filmen.
Det blev ett unikt vargmöte som paret aldrig har varit med om tidigare.
– Den var så enormt stor att vi snabbt insåg att det var en varg.
Filmen med vargmötet har Katja Gummesson skickat till länsstyrelsen, som nu i sin tur kommer att skicka prover av spillning på analys för att fastställa vargens identitet.
– Vi tog ett spillningsprov i Hässleholmstrakten i fredags och igår fick vi in två bra filmer från Tyringetrakten. Den ena filmen är väldigt tydlig och där är det naturligtvis en varg. Att säga något annat blir bara dumt, säger Tom Espård, rovdjursexpert på länsstyrelsen i Skåne.
Troligen samma varg
Den senaste veckan har flera vargobservationer rapporterats i norra Skåne. Efter tipsen kunde länsstyrelsens rovdjursspårare under måndagen bekräfta vargspår utanför Glimåkra.
På tisdagen hittades sedan urin nära vargspår i Östanå i Östra Göinge kommun och på torsdagen kom rapporter om en varg i trakterna kring Kvidinge och Åstorp. Enligt länsstyrelsen är det med största sannolikhet samma varg som passerade utanför Tyringe på lördagen.
– Det händer någon gång från år till år att en vandringsvarg springer in i Skåne. I det här fallet tror vi att det är en ny vandringsvarg som kommit norrifrån för tre till fyra dygn sedan.
Bör djurägare i norra Skåne agera på ett speciellt sätt efter det här?
– Om man har tamdjur ute i området kan man öka tillsynen. Men som hundägare ska man inte vara rädd. Man ska ha samma respekt för vargen som för andra vilda djur, säger Tom Espgård.
Fotnot: Länsstyrelsens rovdjurslinje tar emot tips om observationer på 010 – 224 17 00. Bilder av spår och spillning kan skickas till rovdjur.skane@lansstyrelsen.se