Det är i växten Ambrosia arborescens som forskare hittat substansen damsin som visat sig ha stor inverkan på olika cancerformer då den hämmar tillväxten och spridningen av cancerstamceller.
En nyupptäckt, enligt biologiprofessorn Stina Oredsson på Lunds universitet.
– Själva växten i sig är ingen nytt i forskningssammanhang, men det som vi har upptäckt är ju att just cancerstamcellerna påverkas av den.
– Vi här i västvärlden är ju ganska förtjusta i vita piller men i den traditionella medicinen använder man extrakt och avkok från både djur- och växtriket, säger hon till SVT Nyheter Skåne.
Samarbete mellan Lund och Bolivia
Resultatet är framtaget av biologer och kemister från både Lunds universitet och University of San Andrés i Bolivias huvudstad La Paz. Det är just koncentrationen av substansen damsin som är extra hög i växten vilket gör den lämplig som medicinalväxt mot cancer och för isolering av damsin.
Att man riktat in sig på just cancerstamcellerna förklarar Stina Oredsson såhär:
– En tumör består av olika typer av cancerceller och förenklat kan man dela in dem i bulkcancerceller som utgör majoriteten av tumören och cancerstamceller som det finns få av.
Skillnaden mellan en bulkcancercell och en cancerstamcell i en tumör är att de förra tycks ha en begränsad överlevnadstid, medan däremot cancerstamcellerna kan leva väldigt länge.
– Majoriteten av bulkcancercellerna försvinner, exempelvis genom cellgiftsbehandling, medan cancerstamcellerna är långlivade och ibland resistenta mot cellgifter också.
Hämmar delningsförmågan
Forskarna har hittills kunnat visa att växtsubstansen hämmar cancerstamcellernas delningsförmåga – det som bland annat gör att nya tumörer kan uppstå.
– Målet är ju att döda alla cancerceller i en tumör och med den här substansen har vi kommit en bit på väg även när det gäller de farligaste cancercellerna, säger Stina Oredsson.
Är det någon särskild typ av cancer den här substansen skulle vara extra effektiv mot?
– Det är för tidigt att säga men eftersom alla cancerformer har gemensamma egenskaper så hoppas vi ju att det ska fungera brett.
Vad hoppas ni på framöver med den här upptäckten?
– Målet för mig är att arbeta vidare och utveckla nya kunskaper och kunna bidra till medicinsk utveckling genom att göra andra forskare nyfikna på att undersöka dessa substanser. Målet är att bota cancer och det behövs många infallsvinklar och händer. Vi har också ett samarbete med Etiopien där vi studerar en rad olika växter, det är verkligen spännande, säger Stina Oredsson.