Lunds universitets rektor Erik Renström säger att det är ”otroligt välförtjänt” att Anne L’Huillier tilldelats Nobelpriset i fysik.
– Det är fantastiskt med tanke på hur hård konkurrensen är inom forskningen nu för tiden. Det är något helt annat än vad det var för bara 30 år sedan. Det är väldigt många länder som gör utmärkt forskning. Att då äntligen, för Lunds universitets del, få det första Nobelpriset någonsin – jag tappar andan, säger Renström.
Första gången
De första Nobelprisutdelningarna skedde 1901, men det är först nu en forskare verksam vid Lunds universitet tilldelats ett pris.
– Vi har väntat länge. Vi har levererat många Nobelpris, men det är andra som fått äran för dem. Men nu var det dags hos oss. Att få det i dessa dagar väger ändå tyngre än alla historiska pris, för konkurrensen är hårdare än någonsin, säger Erik Renström.
Exempelvis var Nobelpristagarna Sune Bergström och Bengt Samuelsson (delade på medicinpriset 1982) samt Arvid Carlsson (medicinpriset 2000) verksamma vid Lunds universitet tidigare under sin karriär.
– Att Anne har Nobelkaliber – det visste vi innan. Det var helt klart. Men att det skulle komma nu hade vi inte en aning om, säger Joachim Schnadt som är prefekt vid fysiska institutionen.
Förra året tilldelades Anne L’Huillier – tillsammans med Paul Corkum och Ferenc Krausz – Wolfpriset för sin forskning. Inom fysik ses den utmärkelsen som ”lilla Nobelpriset”, säger Erik Renström.
– Så vi hade på känn att hon var en av bubblarna, men det är ju många som varit bubblare och inte fått Nobelpriset förr om åren, säger Erik Renström.