dansande barn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är fantastisk att de spridits så här mycket, säger lärare Erik Allard som kom på idén till Dansa för livet. Foto: Linda Ekström

Lundaskolan kläckte idén – idag dansar 86 000 elever mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna på Polhemskolan i Lund ville ha mer hälsa på schemat kom läraren Erik Allard på idén om att förena det med rörelse. Och nu tre år senare dansar 86 000 elever på samma gång runt om i Sverige för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Den 10 september på Suicidpreventiva dagen samlas elever på 368 skolor över hela Sverige på skolgårdarna för att dansar till Aviciis musik.

– Det finns barn som mår dåligt och då gör vi den här dansen för att hylla dem, säger eleven Lilly.

Initiativet Dansa för livet, som startades av lärare vid Polhemsskolan i Lund, har vuxit rejält och i år slogs ett nytt deltagarrekord med nästan 86 000 dansande elever i Sverige.

– Det är fantastisk att de spridits så här mycket, men det finns ju ett allvar i det och att det finns ett stort behov, säger läraren Erik Allard, som var med och utformade idén för tre år sedan.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.