Uppdraget fick studenterna på det internationella livsmedelsprogrammet vid Lunds Tekniska Högskola, LTH.
– Vi skulle göra en vegansk produkt som skulle vara utan tillsatt socker och med hög proteinhalt. Så vi valde att göra chips, säger Olivia Arbab, en av studenterna.
Kan ersätta äggvita
Aquafabans främsta förtjänst är att den kan ersätta äggvita.
– Äggvitan har en emulgerande effekt och kan binda ihop livsmedel. Maränger är ett bra exempel där äggvitan kan användas som ett stabilt skum. Och det är samma sak med aquafaban, säger Olivia Arbab.
Hittills har studenterna koncentrerat sig på att få fram en produkt som känns som vanliga chips i munnen. Nu återstår lite finlir för att förbättra smaken.
Få produkter att köpa
Aquafaban har under en tid varit populärt bland veganer. Det har dock inte gått att köpa så många produkter med aquafaba i mataffärerna. Det är detta som studenterna i Lund ser som en affärsidé.
– Vi hoppas att vår produkt ska finnas i hyllan i affärerna inom en snar framtid, säger Olivia Arbab, som tror att livsmedelsindustrin ska nappa på kroken.