Lunds universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att studenter använder narkotika för att höja sina studieprestationer är något Lunds universitets vicerektor Jimmie Kristensson ser som ledsamt. Foto: Johan Nilsson/TT

Lunds universitet om pluggdroger: ”Något vi ska ta på största allvar”

Publicerad

I en enkät från SVT Nyheter Skåne och studenttidningen Lundagård svarade 38 studenter att de tagit narkotika eller något prestationshöjande preparat för att få hjälp i studierna. I samma enkät svarade 314 studenter att de känner någon som gjort det.

Enkäten gick ut till 10 000 slumpmässigt utvalda studenter på Lunds universitet och 1 498 svarade. Av dem uppger 38 stycken att de använt prestationshöjande preparat för att prestera bättre i studierna. Utöver dessa finns även studenter med adhd-medicin på recept, som ”Linus”.

Ser allvarligt

Trots det låga antalet studenter som säger att de själva tagit något preparat ser universitetet allvarligt på siffrorna.

– Även om det inte är något stort problem så är varje student som använder droger allvarligt i sig och att studenter använder droger i studieprestationshöjande siffror är ledsamt, säger vicerektor Jimmie Kristensson.

Samverkan med polis, kommun och studentliv

Han menar att universitetet kontinuerligt jobbar med frågorna tillsammans med bland annat studentlivet, kommunen och polisen.

– Det är något vi ska ta på största allvar och det är därför vi jobbar förebyggande via studenthälsan.

Hör vad vicerektorn på Lunds universitet tycker om uppgifterna som framkom i enkäten i klippet ovan.

ADHD-tabletter på ett bord, i bakgrunden en person ur fokus som studerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan ”Linus” fick sin adhd-diagnos för åtta månader sedan blir han regelbundet ombedd att dela med sig av pillren. Hör mer i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.