En av inriktningarna på Hvilans folkhögskola är att ge elever behörighet i matematik, kemi, fysik och biologi motsvarande gymnasieskolans naturvetenskapliga linje. Rekryteringen till skolan görs med viss inriktning på att försöka få med elever med icke-akademisk bakgrund.
– Vi ger möjligheter för folk som inte kommer från akademikermiljö eller kanske inte har växt upp i Sverige att få behörighet till universitetsstudier. Det kan också gälla elever som gått gymnasiet, men ändrat sig och vill läsa på en linje de inte kvalificerat sig till, säger Johan Aldenius. lärare på Hvilans folkhögskola.
Lund ligger under rikssnitt
Vi träffar en grupp elever som är på en exkursion på Österlen. Den leds av Mikael Calner, professor i geologi vid Lunds universitet. Han har själv varit elev på Hvilan.
– Universitetet ska ju spegla samhället i stort, och det gör vi inte idag. Lund ligger under riksgenomsnittet. Bara 30 procent kommer från studieovana miljöer. Malmö har 40 procent och Kristianstad nästan 50, säger han.
”Detta var helt fantastiskt”
Eleverna besöker ett gammalt stenbrott i Simrishamn och alunbruket i Andrarum. Eleverna visar stort intresse, och några säger sig överväga att satsa på geologi.
– Jag gillar allt som man kan undersöka med mikroskop, så jag skulle mycket väl kunna tänka mig att studera det här, säger Amina Ameri.
– Vi provar på många olika saker och det är lite svårt att bestämma sig nu, men detta var helt fantastiskt, så geologi är absolut med på listan, säger Mustafa Polat.