Inne i Sysavs kontrollrum styrs sophanteringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inne i den gigantiska sorteringsanläggningen på Sysav i Malmö kollar man numera extra efter lustgasbehållare. Foto: Johan Dernelius

Lustgas exploderar – riskfyllt för personal på avfallsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Lustgaspatroner i soporna kostar avfallsföretaget mångmiljonbelopp varje år.

Nu går bolagen i Stockholm, Göteborg och Malmö samman och kräver att regeringen skyndar på med en lag som förbjuder försäljning av gasen som berusningsmedel.

Polisen har under de senaste åren sett att allt fler unga använder lustgas för att bli påverkade. Det är inte förbjudet, men långt ifrån ofarligt.

Det är också riskfyllt för dem som ska ta hand om avfallet. De tomma patronerna ska inte kastas i de vanliga soporna, utan sorteras ut och lämnas som farligt avfall på återvinningscentraler. Men alltför ofta kastas de bland det brännbara.

20 miljoner om året

På avfallsbolaget Sysav i Malmö kostar hanteringen av de osorterade lustgaspatronerna runt 20 miljoner kronor om året.

– Patronerna exploderar när de bränns och det ger många och långa driftstopp. Explosionerna ger skador på anläggningen och orsakar stopp i leveransen av fjärrvärme, säger Anna Vilén, kommunikationschef på Sysav.

Än så länge har ingen i personalen skadats vid explosionerna, men Anna Vilén menar att det förmodligen bara är en tidsfråga innan det händer.

Vill se lagstiftning

Avfallsbolagen säger att det här är problem som ökar hela tiden. Och nu vill man att regeringen agerar.

– Det finns en utredning med förslag på lagstiftning som förbjuder lustgaspatroner för berusning. Vi vill att regeringen agerar skyndsamt så att den här lagen kommer på plats, säger Anna Vilén.

– När det blir vinter och kallt är det ännu mer bekymmersamt om vi inte kan leverera fjärrvärme utan avbrott.

– Lustgasbehållarna kan lämnas in på någon återvinningscentral som farligt avfall och ska definitivt inte sorteras i restavfallet, säger Johan Palm, avdelningschef för energiåtervinningen på Sysav i Malmö. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.