Tvådelad bild. Till vänster: elegant matuppläggning. Till höger: kockar under matlagning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När riset, pastan och konserverna är slut så är det lite oklart vad som kommer att finnas på middagsbordet. Se kockeleverna testa ett helt nytt recept. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lyxig beredskapsmat – kockelevernas egna recept

Publicerad

Vid en kris ska vi kunna klara oss en vecka på vad vi har hemma. Men vad händer om krisen fortsätter? Gränserna stängs? Vilka råvaror och vilka recept ska vi då följa?

I ett matlagningsexperiment gjorde kockeleverna på Skurups folkhögskola ett test baserat på vilka råvaror som kan finnas tillhands. Spannmål, morötter, socker, mjölk, ägg och potatis brukar hamna i topp när vi räknar på vad Sverige är hyfsat självförsörjande på.

– Efter att vi haft beredskapsdagar på skolan var eleverna väldigt taggade på att experimentera på vad man skulle kunna laga för mat. Eleverna hade tre-fyra olika förslag, säger Thomas Bayliss, lärare på kocklinjen.

Livsmedelsproduktionen kan ställas om

Eleverna experimenterade med både odlade svenska råvaror och med vad man kan få från naturen. En del råvaror används i dagsläget som djurfoder. Något som LRF har tittat på.

– Proteingrödor som ärtor och bönor används som djurfoder, och direkt av konsumenter. Här kan vi öka produktionen i jordbruket så att odlingen räcker för såväl djur som människor, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF, och fortsätter.

– Spannmål, det vill säga vete, korn och havre, används både som djurfoder och för direktkonsumtion. Här har Sverige ett normalår exportöverskott, så vi behöver inte minska användningen för djurfoder om vi vill öka direktkonsumtionen.

Se kockarnas ”nödmat” eller testa själv att tillaga det inför helgen.

”Det finns en del råvaror som används som djurfoder. I händelse av en kris så tror jag att vi måste tänka om”, säger Ida Ahlgren, kockelev på Skurups folkhögskola. Foto: Johan Dernelius/SVT

VILL DU ÄTA DETTA?

”BEREDSKAPS-KROPPKAKOR” (45 min)

275 g vildsvinsfärs

300 g skogschampinjoner

2 stycken morötter

1 kg mjölig potatis

1 ägg

2,5 – 3 dl vetemjöl

2 kvistar timjan

2 kvistar persilja

2 kvistar salvia

150 dl lingon

0,5 dl strösocker

Salt

Peppar

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten och en nypa salt

2. Koka potatisen tills mjuk. Häll av genom ett durkslag och låt potatisen ånga av.

3. Pressa potatisen genom en potatispress in till en bunke. Låt svalna.

4. Blanda lingon och strösocker och låt stå.

5. Skala en av morötterna och skär i små tärningar.

6. Hacka hälften av skogschampinjonerna fint.

7. Börjar med en stekpanna på medelvärme, stek färsen tills gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från järnet och låt stå i bunke

8. I samma stekpanna börjar att fräsa svampen. Tillsätt salt och peppar och repa några timjansblad från stjälken.

9. Tillsätt morötterna och steka tills svamparna har släppt vätskan. Tillsätt i bunken tillsammans med färsen.

10. Dags att göra potatisblandning; tillsätt ägg, vetemjöl och en tesked salt. Blanda till en smidig smet men överarbeta inte degen.

11. Forma degen till en rulle och skär den i ca 8 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en matsked av svampfyllningen.

12. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar. Koka upp vatten och salt.

13. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.

14. Ta upp dem med hålslev och servera dem riktigt varma med lingonsylt och buljongen. Garnera med ärtskott.

MOROTSBULLAR (8 stycken):

3 dl vetemjöl

1 dl riven morot

1,25 dl mjölk

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 ägg

0,25 dl havregryn

GÖR SÅ HÄR:

1. Häll alla ingredienser i en bunke och arbeta degen ca 5 min till en smidig deg.

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Forma 8 runda bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

3. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på havregryn.

5. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.

SVAMPBULJONG:

1. Grovhacka resterande skogschampinjoner och en morot.

2. Svetta svampen och morot i en gryta på medelvärmen.

3. Tillsätt persilja, salvia och timjan. Tillsätt en knipa salt och lite svartpeppar. Täcka med vatten.

4. Sänka värmen och låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av.

5. Sila genom en fin sil eller silduk in till en små gryta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.