Möt Malin i klippet ovan och hör hennes tankar om en skärmfri tillvaro för de tre barnen – 4, 10 och 12 år gamla.
– Äldste sonen har en mobil utan internet, i övrigt klarar de sig bra utan smartphones eller ipads. Ingen finns på sociala medier och ingen spelar tv-spel, berättar Malin.
Vanlig tv är ok att titta på – gärna i sällskap med mamma och pappa – men alla streamingtjänster är uppsagda.
– Vi fokuserar på annat och vi gillar att göra saker tillsammans, förklarar Malin i färd med att bulla upp brädspel, färgpennor och pianonoter inför fredagskvällens stundande familjemys.
Oroliga föräldrar
Själv bekämpar hon den tilltagande digitaliseringsvågen i något av ett trefrontskrig: Hemma, i sitt jobb som sköterska på en barnavårdscentral och via instagramkontot ”Skärmfria barn”.
– När jag började på barnavårdscentral för tre år sen kände jag snabbt av oron bland föräldrar: ”Min fyraåring tycker inte om att rita.” ”Min tvååring vill inte lyssna när jag läser saga...” och så vidare. Det var då jag började fundera, säger Malin Nelinder.
Hör professor Helena Sandberg från Lunds universitet om hennes syn på debatten om skärmförbud i klippet nedanför:
Det är rekommendationerna för barn och unga
Generella rekommendationer:
Skärmar ska inte användas innan läggdags och mobiler, surfplatta och liknande bör lämnas utanför sovrummet under natten.
Åldersgränser ska följas för till exempel sociala medier och spel.
Föräldrar rekommenderas aktivt styra vilket innehåll barn tar del av, och samtala om vad barnen gör på digitala medier samt komma överens om regler för skärmtid.
Föräldrar rekommenderas tänka på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.
Rekommendationer ålder för ålder:
Digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. Därför har myndigheten tagit fram tumregel ålder för ålder:
Barn under 2 år ska i möjligaste mån inte använda skärm.
Små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn.
Barn 6–12 år max 1–2 timmar.
Barn 13–18 år max 2–3 timmar.
Ovan är ett urval från rekommendationerna och är hämtade från Folkhälsomyndigheten. Rekommendationerna i sin helhet kan du läsa här.