En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en rad cyklar parkerade, med fokus på cykelstolar och ramar i olika färger. Den högra sektionen står Lasse Brand mobilitetsexpert WSP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En växande trend i Malmöregionen – fler väljer cykeln som transportmedel i takt med pendlingsvanor förändras på grund av ökande kostnader. Se mer i klippet vad folk i Malmö berättar vad de har för pendlingsvanor. Foto: Patrik Cegrini/SVT och Lina Dahlberg/SVT

Malmö cyklar sig genom inflationen – ändrar resvanorna

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i och runt Malmö anpassar sig till stigande priser genom att hoppa på cykeln. Nära hälften av befolkningen har ändrat sina pendlingsvanor och överger bilen för att spara pengar.

En ny undersökning från strategi- och teknikkonsultföretaget WSP visar att prisökningarna de senaste åren har lett till förändrade pendlingsvanor för nära hälften av invånarna i Malmöregionen.

Många har valt att cykla mer eller arbeta på distans för att spara pengar, medan bilen blivit allt mindre populär i takt med ökade kostnader.

Förändrade pendlingsvanor

WSP:s mobilitetsstudie granskar res- och pendlingsmönstren i Sveriges största städer. Den senaste rapporten pekar på hur inflationen påverkat hur ofta och på vilka sätt Malmöborna pendlar.

Totalt uppger 45 procent att de har ändrat sina pendlingsvanor som en följd av de stigande priserna. Bland dessa har 29 procent bytt färdmedel, medan 16 procent reser mer sällan till arbetet eller studierna.

– Det som har ökat mest är cyklingen och viss mån kollektivtrafiken medan bilanvändningen minskat, berättar Lasse Brand som är mobilitetsexpert och författare till rapporten.

Få reda på mer om hur resvanorna ändrats med inflationen i klippet högst upp.

Fakta om undersökningen

Metod: Undersökning genomfördes som en webbenkät via CINT på uppdrag av WSP, vilket möjliggör anonym och effektiv datainsamling om pendlingsvanor.

Studiehistorik: Fjärde året för Mobilitetsstudien i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionerna, samt Uppsala stadsregion för första gången.

Deltagande: Cirka 2900 personer deltog, varav 600 från Malmöregionen (gamla Malmöhus län)

Tidsperiod: Svaren samlades in under maj och juni 2024.

Vilka är WSP? Ett konsultföretag inom bland annat transport och infrastruktur. Anlitas ofta vid stora projekt som flytten av Kiruna och byggen av broar, arenor och vägar runt om i Sverige. Det svenska bolaget ingår i en internationell koncern med säte i Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.