Näsfjället AB, nu under namnet Dalnord, gick i konkurs förra året. Nu pågår ett tvistemål i Stockholms tingsrätt där konkursbolaget stämt ett annat företag för att ha plundrat bolaget på dess tillgångar.
Vid konkursen förra våren var MFF:s tidigare sportchef Hasse Borg ordförande. Tidigare spelarna Mattias Asper, Jon Inge Höiland och Jon Jönsson satt i styrelsen. Det gjorde också Malmö Redhawks före detta tränare Stefan Lundh.
Vd Carlnén på bolagsstämman
Konkursförvaltaren Henric Schef och Malmö FF:s nuvarande ordförande Anders Pålsson säger båda att skidanläggningen i Sälen var en investering för spelarnas pensionsavsättningar.
Konkursförvaltaren uppger att Malmö FF står som ägare av 49,5 procent av aktierna, men Malmö FF dementerar i ett pressmeddelande på onsdagen att klubben äger aktier i Näsfjället.
Detta trots att det i protokollet från bolagets senaste årsstämma är Niclas Carlnén som står uppsatt i röstlängden för Malmö FF:s aktieinnehav.
Niclas Carlnén, vd för Malmö FF, bekräftar att han varit på bolagsstämman.
– Jag representerade de spelare och ledare som har pensionsdepå och aktier i bolaget, säger Niclas Carlnén.
Fler klubbar i affären
När SVT talar med konkursförvaltaren och tar del av dokument från olika rättsprocesser om skidanläggningen, framgår att fler klubbar än Malmö FF fått spelare att satsa pensionspengar i bolaget.
Allt började med att en man med anknytning till Örebro SK i mitten av 00-talet presenterar ett upplägg för flera elitklubbar. Vid sidan av Malmö FF är också Landskrona BoIS, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och Örebro SK kopplade till bolaget, enligt konkursförvaltaren.
Anders Pålsson påpekar att det är spelarna själva som bestämt var de vill placera pensionspengarna. Hasse Borg var sportchef i MFF när affären om Näsfjället presenterades.
– Jag vill inte ge några kommentarer, säger Hasse Borg idag men berättar att det varit mycket jobbiga år.
Vill sälja anläggningen
När bolaget krisade gick han själv in som ordförande i Näsfjället. Enligt konkursförvaltaren försökte Hasse Borg rädda verksamheten, men att en ny samarbetspartner lurade bolaget. Därför pågår nu ett tvistemål i Stockholms tingsrätt för att få tillbaka tillgångat till bolaget.
Om bolaget vinner tvisten är Henric Schef optimistisk om att kunna få tillbaka en stor del av miljonerna som gått förlorade i konkursen. Vid konkursen var bristen i boet 37 miljoner kronor.
– Det finns minst 3-5 intressenter som har kapital och goda möjligheter, säger Henric Schef.