Malmö – Ny teknik räddar liv

Uppdaterad
Publicerad

Kärlkirurger på Universitetssjukhuset MAS i Malmö har genomfört en operation som väntas väcka intresse bland kolleger över hela världen.

– Jag vaknade med ont i bröstet. Min fru fattade väl att det stämde inte. Så det blev ambulans, berättar Tage Andersson.

Det visade sig att Tage Andersson hade bråck på stora kroppspulsådern, ett litet hål som det sipprade blod ur strax ovanför hjärtat.

– Traditionellt sett opererar man detta genom att öppna bröstkorgen. Man stannar hjärtat och man kyler ner patienten till 15 – 18 grader, säger docent Björn Sonesson vid kärlkliniken på MAS.

Men varken läkarna Lund och Linköping vågade operera Tage Andersson. Riskerna bedömdes för stora. Men läkarna på MAS beslutade sig för att testa en ny metod.

– Eftersom ingen i världen ville behandla patienten bestämde vi oss för att göra detta även om vi inte hade gjort det tidigare på nån levande patient, berättar docent Björn Sonesson.

Kirurgerna öppnade ett hål i ljumsken. Stoppade in en kärlprotes av nylon och förde den genom pulsådern till stället ovanför hjärtat där man vecklade ut protesen. Nu hade det trasiga stället fått förstärkning. Därefter stack docent Björn Sonesson hål med en nål för att koppla ihop protesen med halspulsådern.

– Med den här tekniken kunde vi skapa hålen precis där patienten behövde dem, säger docent Björn Sonesson.

Varken Tage Andersson eller hans hustru Ingrid förstod hur ovanlig och unik metoden var.

– Det fick vi veta efteråt. Oj, tänkte jag. Men det gick ju bra, säger Ingrid Andersson.

Operation väntas skapa uppmärksamhet internationellt och kan få betydelse för vården i framtiden.

– Det är inte alls lika komplicerat som att göra en stor öppen operation och kräver mindre resurser. Det blir lindrigare för patienten och mindre kostsamt för sjukvårde, säger docent Björn Sonesson..

– Jag är glad att det finns så fina läkare. Den vård jag har fått är fantastisk, säger Tage Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.