Tystnaden på biblioteket var ett av de ljud som spelades in av den kommunikationsbyrå som fick i uppdrag att ta fram Malmös ljudidentitet. Nu, ett år senare, är ljudet färdigt. Foto: Bernard Mikulic

Kommunen betalar en halv miljon för ljudet av Malmö – så låter det

Uppdaterad
Publicerad

485 000 kronor har Malmö stad betalat till en kommunikationsbyrå för att de ska ta fram ljudet av Malmö.

En ljudidentitet – något de är ensamma om att ha bland landets kommuner och myndigheter.

Kritiker menar att det är bortkastade pengar – men Malmö stad hävdar att ljudet kommer att göra deras kommunikation tydligare.

För ett år sedan följde SVT Nyheter Skåne med ljudtekniker från kommunikationsbyrån när de spelade in ljud på olika platser, som skulle användas för att skapa ljudet av Malmö. Bland annat ljud på Stadsbiblioteket i Malmö: läsare som bläddrade i böcker, lånemaskiner och tystnaden i ljusets kalender.

Ljudet ska framförallt användas för filmer som produceras av kommunen men kan även komma att användas i andra sammanhang. Tidigare har kommunen sagt att det skulle kunna handla om på äldreboenden, busshålllsplatser och i parker, men det finns i dag inga konkreta planer.

Projektet väckte kritik. En av dem som reagerat är Kalle Oldby, Malmöbo och före detta programledare på Sveriges Radio.

– Ansvarslöst av Malmö stad att ge pengar till en sådan här låtsas-hittepå-lekstuga där man ska spela in saker och bunta ihop dem när själva ljudupplevelsen av en stad är när man rör sig genom stan. Ansvarslöst, löjligt, onödigt, säger han.

”Kommer att minska kostnaderna”

Malmö stad har ingen summa för vad projektet kostat kommunen utöver det man betalar kommunikationsbyrån.

Men Malmö stads kommunikationsstrateg Lucas Dietrichson menar att ljudarbetet kommer att innebära minskade kostnader för kommunen.

En halv miljon för Malmöborna. Har Malmö råd med det?

– Ja, tanken med det här är att vi ska använda våra resurser så bra som möjligt och vi har kostnader i dag där vi lägger onödigt mycket tid på att leta efter ljud till produktioner och licenskostnader för ljud och rättigheter. Det kommer vi att kunna minska framöver och räknar med att tjäna in det här på några år. Men det är inte det enda syftet utan det är också att vi ska kunna göra bättre och tydligare kommunikation med Malmöborna, säger han.

I klippet ovan hör du ljudet av Malmö, kommunstrategen Lucas Dietrichson och Kalle Oldby som är kritisk till projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.