Efter att ha blivit kontaktad av medarbetare inom kyrkan började Nichlas Holmgren Gellersten (SD), som är representant i kyrkorådet, att titta närmare på bygglovsreglerna för mausoleerna.
– Det påtalades en arbetsmiljörisk och en risk för eventuella besökare. Vi vet inte hur byggnaderna är uppförda. De skulle kunna lossna eller välta och det skapar en rädsla, säger han.
Potentiell säkerhetsrisk
Enligt kyrkogårdschefen Erika Kvist har det varit svårt att kontrollera byggnaderna.
– Vi vet inte om de är en säkerhetsrisk för besökare. Vi har försökt hitta personer som kan besikta dem. Det kan vara så att konstruktionerna är säkra, men det kan också finnas brister, säger hon.
Erika Kvist säger att kvarteret på kyrkogården togs i bruk i nuvarande skick 1984. När det första stora bygget blev aktuellt i början av 2000-talet lämnades besked från kommunen att det inte krävdes bygglov.
Tillsätter utredning
Med anledning av upptäckten har stadsbyggnadskontoret i Malmö stad nu börjat granska gravplatserna.
– Vi fick in en anmälan och har därefter påbörjat en utredning för att se om det är någonting som vi kan ingripa i. Det finns en godkänd bygglovsansökan från 2014, men bortsett från det så har den här frågan inte dykt upp hos oss tidigare, säger Tina Weberg, enhetschef stadsbyggnadskontoret.
Nu återstår att se om de gravar som kan komma att beröras är äldre än tio år för att reglerna för bygglov fortfarande ska gälla. Vid olovligt utförda byggnader kan sanktionsavgifter utfärdas.