Efterfrågan på bostäder är stor i Malmö. Och när staden nu expanderar, görs det bland annat mot havet. Med det nya bostadsområdet Nyhamnen, växer stadens centrum mot vattnet.
– Här planeras för omkring 8 000 bostäder och cirka 15 000 arbetsplatser, berättar Lars Böhme projektledare för Nyhamnen på stadsbyggnadskontoret i Malmö, och visar på den uppbyggda modellen var skolor, grönområden och idrottsplatser ska ligga.
Området ligger mellan centralstationen och norra hamnen. Här ska människor bo nära vattnet, och samtidigt centralt och nära kommunikationer.
Risk för översvämningar vid storm
Men delar av området ligger lågt och kommer att påverkas av klimatförändringarna. Som en följd av den globala uppvärmingen, väntas medelhavsnivån stiga med cirka en meter fram till år 2100. Och då riskerar stora delar av staden att översvämmas när stormar och extremväder drar in.
Därför kommer Nyhamnen skyddas upp till tre meter, antingen genom markhöjning eller olika typer av barriärer.
– Det kan till exempel vara upphöjda kajkanter med trappsteg ner mot vattnet. De kan byggas så de upplevs som en del av boendemiljön och inte som barriärer, säger Lars Böhme.
”Havsnivån fortsätter stiga”
Men länsstyrelsen menar att det inte räcker.
– Jag tror att Malmö kommun vill att bostäderna ska vara kvar längre än till år 2100. Och då forsätter ju havsnivån att stiga, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen i Skåne.
På Malmö kommun är man medveten om att det kommer att behövas ytterligare åtgärder för att skydda hela kommunen från det stigande havet, men först på längre sikt.
– På lång sikt behövs en kommunövergripande strategi för hela kommunen, och den håller på att tas fram, säger Lars Böhme.
På länsstyrelsen anser man att den borde ha funnits på plats innan bygget av Nyhamnen.
– Plan- och bygglagen är ganska tydlig med att det måste vara säkerställt att det går att skydda sig innan man antar en detaljplan för bebyggelse, säger Pär Persson.