Filmaren Bill Watts med sin kamerautrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett brev om ond bråd död på Facebook blir starten för filmskaparen Bill Watts, att återförenas med de vänner han har undvikit i mer än 30 år. Mörka hemligheter från det förflutna utforskas. Foto: Johan Dernelius

Malmöfilmaren Bill Watts gjorde film om övergrepp – ”Ingen har talat om detta på 35 år”

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Bill Watts fick av en tillfällighet veta att flertalet av hans ungdomsvänner utsatts av en och samma pedofil och valde att göra en film. En svensk undersökning visar att var tionde man utsatts för övergrepp och 85 procent har aldrig någonsin talat om det.

Tillsammans med filmproducenten China Åhlander följde de spåret av pedofilen och hans övergrepp. Ett spår som kantades av drogmissbruk, självförnekelse och ett totalt mörker.

– Jag tror att det är ett enormt mörkertal där män har utnyttjats. Väldigt ofta handlar filmer om pedofilen och inte offren. Den här filmen handlar om processen för offren att börja prata om det, säger Bill Watts, regissör.

Få söker professionell hjälp

Enligt en undersökning gjord av Rise, Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp, uppgav ungefär en av tio män och en av fyra kvinnor i Sverige att de har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen.

– Förväntningarna på den traditionella mansrollen gör att pojkar, som senare blir vuxna män, har svårare att formulera sig kring de sexuella övergrepp de utsatts för. Flertalet undviker eller väntar länge med att berätta för att skammen de känner är så stor, säger China Åhlander, filmproducent.

I klippet ovan kan du höra filmproducenten berätta om varför han ville göra filmen.

Filmaren Bill Watts är till vänster på bilden. Längst till höger är vännen Frank. Foto: TriArt (Pressbild)

Här kan du som vill söka stöd:

Rise

Rise, Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen, som erbjuder stöd i hela Sverige för vuxna (oavsett könsidentitet) som utsatts sexuellt som barn. Stödtelefon: 08-696 00 95

PrevenTell

En nationell hjälplinje för dem som känner att de har tappat kontrollen över sitt sexuella beteende, som kanske är oroliga för sina tankar och handlingar, eller som är rädda för att skada sig själv eller någon annan. Preventells hjälptelefon: 020-667788 (öppen 12-15 på vardagar).

nxtME

En ideell, icke vinstdrivande, politiskt och religiöst obunden organisation som verkar för så väl de utsatta som för samhällets stöd- och vårdverksamheter. 010-330 30 22 (månd-torsd 9-16).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.