Bedrägeri, lurar äldre, jurist. En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen innehåller en lista med rubriker och datum relaterade till olika brott, inklusive bedrägerier och bokföringsbrott. Den högra sektionen visar en person på en kvällsgata som håller i en grön och vit plastpåse. Bakgrunden är svagt belyst med lampor och mörka omgivningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurade äldre att ge bort sina förmögenheter till honom och avslöjades efter en granskning av SVT Nyheter Skåne. Foto: SVT och TT

Hovrätten sänker straffet för Malmöjuristen Soheil Naderi – fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Malmöjuristen Soheil Naderi som lurat äldre döms till fyra års fängelse av hovrätten, det är en sänkning från tingsrättens fem och ett halvt. Han döms för grovt bedrägeri, grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Soheil Naderi döms för att ha lurat äldre personer att skriva gåvobrev och testamentera sina förmögenheter till honom.

Han avslöjades av SVT Nyheter Skåne i en granskning som ledde till polisutredning. Juristen dömdes i Malmö tingsrätt till fem och ett halvt års fängelse. Men hovrätten sänker nu straffet till fyra års fängelse.

Juristen och de osannolika gåvorna

Lurade äldre

Juristen dömdes i tingsrätten för 25 olika brott, grovt bokföringsbrott eftersom han inte bokfört sin verksamhet under flera år och 14 fall av grovt bedrägeri.

97-åriga Ingeborg Spohn lurades att ge bort sin villa och förmögenhet till Soheil Naderi. Det är enda fallet som hovrätten bedömer som grovt bedrägeri.

Han lurade också en 80-årig kvinna att underteckna ett gåvobrev som gällde en bostadsrätt värd sex miljoner kronor. Där döms han för förberedelse till grovt bedrägeri. Han döms även för att ha förskingrat 1,8 miljoner kronor från ett par.

Frias i sex fall

Däremot frias Soheil Naderi på flera punkter. Han var åtalad för att ha förmått 13 klienter att betala för olika tjänster och döms för bedrägeri i fem av fallen.

I sex fall frias han eftersom hovrätten menar att han haft flera möten med klienterna och utfört visst arbete.

Inför domen har hovrätten gått igenom varje enskilt fall för att avgöra om Solheil Naderi tagit betalt men inte avsett att utföra något arbete.

– Det har varit många frågor att överväga och ganska stora skillnader i de olika ärendena, säger Niklas Ljunggren, hovrättsråd.

Två av fallen anses preskriberade eftersom hovrätten bedömer, till skillnad från tingsrätten, att det rör sig om bedrägeri av normalgraden och inte grovt bedrägeri.

Kortare näringsförbud

Tingsrättens dom innebar också sju års näringsförbud för Soheil Naderi, men hovrätten sänker nu till fem års näringsförbud.

I tingsrätten dömdes han att betala ett skadestånd att betala på 2,5 miljoner kronor. Hovrätten sänker skadeståndet till 2,3 miljoner.

Soheil Naderi har hela tiden nekat till brott. Advokaten vill inte kommentera domen.

I videon nedan ser du en kort sammanfattning av SVT Nyheter Skånes granskning.

Bild på juristen Soheil Naderi och en av de äldre han bedragit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurade äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de gav bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet