På ett rundat bord i beslagsförrådet ligger ett hundratal skjutvapen utspridda: Kalasjnikovs, AK47:or, Uzis, Lugerpistoler, en trampmina och många andra typer. Foto: Hugo Lindkvist

Malmöpolisen hittar 600 skjutvapen – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Malmö används som depå för lagring och försäljning av skjutvapen. Polisen kräver nu internationella insatser för att minska de livsfarliga vapnen på gatorna. ”Vi vill gärna se att EU hjälper till med vapenamnestier”, säger Stefan Sintéus, polismästare.

Tidigt på morgonen skjuts en 24-årig man till döds på Malmös gator. Han försöker fly undan gärningsmännen – men träffas av flera skott. Inget tyder på att mannen hade någon koppling till kriminella miljöer.

Tolv timmar senare kallar Malmöpolisen till pressvisning. På ett rundat bord i beslagsförrådet ligger ett hundratal skjutvapen utspridda: Kalasjnikovs, AK47:or, Uzis, Lugerpistoler, en trampmina och många andra typer.

Polismästare Stefan Sintéus tar till orda: Han berättar att detta bara är en bråkdel av de vapen som polisen har tagit i beslag under 2015 och 2016.

Mellan 600-700 skjutvapen hittas årligen i Malmö, uppger Stefan Sintéus. I snitt beslagtas därmed nära två vapen per dag. Flera har använts vid ”extremt grova brott”. Vissa för att döda.

Foto: Hugo Lindkvist

Används som depå

Stefan Sintéus är tydlig: Något måste göras. Den illegala vapenimporten till Malmö är utbredd. Trots ett hårt arbete tillsammans med tullen transporteras mängder med vapen över Öresundsbron.

– Och på grund av det geografiska läget misstänker vi att Malmö används som depå. Vi försöker uppvakta regeringen och riksdagen att komma åt importen av illegala vapen, säger Stefan Sintéus.

Vilka åtgärder vill då Malmöpolisen se? Stefan Sintéus förklarar i en intervju med SVT Nyheter Skåne att han vill att Malmö sätts i ett internationellt fokus.

– Det är viktigt att få stopp på de illegala vapenflödena till Sverige, dels platser vi vet är högaktiva med att leverera vapen, dels genom större samverkan med andra myndigheter, säger Stefan Sintéus.

Foto: Hugo Lindkvist

Säljs vidare

Enligt Sintéus är de flesta av de vapen som cirkulerar i Malmös kriminella miljö producerade i Tjeckien och forna Jugoslavien, något som också framkommer i den färska rapporten ”Kriminella nätverk och grupperingar” från Brottsförebyggande rådet.

– Vi vill gärna se att EU kan hjälpa till med vapenamnestier i de här länderna som har stora problem med omfattande vapenpartier, säger Stefan Sintéus och fortsätter:

– Samtidigt måste Malmö sättas i fokus internationellt. Vi vet att vi har mycket vapen. Tillgången är god och det finns en omfattande depåverksamhet i och i närheten av Malmö.

Används depåerna av kriminella nätverk även i andra länder?

– Det är svårt att säga. Vi hittar partier som har så pass många vapen att inte en enskild kriminell har skaffat det. Det ska med stor säkerhet säljas vidare.

– Vi vill stärka och säkra våra gränser så att polisen bättre kan ha kontroll så att det inte kommer in illegala vapen och droger, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Hugo Lindkvist

Går vidare

Var finns de här depåerna?

– Vi har hittat vapen i källare och vindar men även nedgrävda utomhus på undanskymda platser där allmänheten inte brukar röra sig. Flera av vapnen har rost och fuktskador.

Förs vapnen vidare till resten av landet?

– Både och. Det finns utredningar som visar att vapen som använts i Malmö och har använts vid brott på andra platser i landet. Det går att följa ganska väl genom ballistiska analyser, säger Stefan Sintéus.

Ni efterlyser ett ökat fokus på vapentillgången i Malmö. Nyligen ställdes också krav på att den som tas med vapen ska kunna hållas kvar. Vilka signaler får ni från politikerna?

– Vi har pratat med företrädare för riksdag och regering. Flera av partierna är väldigt intresserade av att titta på frågorna, inte minst hur det skapar möjligheter för ett lugnare Malmö.

Foto: Hugo Lindkvist

”Små risker”

Vilken risk innebär det för invånarna i Malmö att vapentillgången är så pass utbredd?

– Det är små risker. Hittills har kriminella personer skjutit mot andra kriminella personer. Att tredje man ska bli skadad är väldigt ovanligt. Det har skett, men det är väldigt sällan.

Det finns uppgifter om att den man som sköts i dag på morgonen inte har någon känd koppling till den kriminella miljön?

– Det är du som påstår det. Det är en utredning som ska kartlägga vad som har hänt och vad det kan innebära. Det är fortfarande alldeles för tidigt att uttala sig om, säger Stefan Sintéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.