Irakier demonstrerar utanför Migrationsverket i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Malmöpolisen JO-anmäls för trakasserier vid demonstration

Uppdaterad
Publicerad

En grupp irakier, som demonstrerar utanför Migrationsverket i Malmö, trakasseras av polisen, enligt en JO-anmälan.

De demonstrerande irakierna kräver att de svenska asylreglerna ändras så att fler får stanna i Sverige. Polisen övervakar deras demonstration utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö.

I ett par veckor har demonstranterna med banderoller och rop framfört sina krav. De har även pratat med tjänstemän från Migrationsverket.

– Genom en strikt tillämpning av ordningsföreskrifterna försöker polisen omöjliggöra demonstrationen och tvinga demonstranterna att ge upp,säger Jens Waldenström, jurist på Centrum för Sociala Rättigheter.

Störs av polisen nattetid

Tillsammans med Refugees Welcome Sweden har organisationen gjort en JO-anmälan där de hävdar att ”polisen ägnar sig åt trakasserier”. I anmälan skriver de bland annat:

”Demonstrationen pågår dygnet runt och varje natt åker polisen till platsen för att se till att ingen sover. Filtar, kläder, täcken och vatten tas ifrån de av grundlag skyddad demonstrationerna. Flera gånger har banderoller beslagtagits.”

Förbjuds utanför stadshuset

När en grupp EU-migranter hösten 2015 sov och demonstrerade utanför stadshuset i Malmö i flera dagar uppstod en diskussion om det var tillåtet att lägga madrasser och dylikt på offentlig plats. Då konstaterade Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford:

EU-migranter sov i protest utanför stadshuset i Malmö i december 2015. Foto: SVT/arkiv

– Det är inte tillåtet och det går in under allmän sammankomst och för det krävs tillstånd, något de inte har.

Hon tillade att att man inte får skärpa ner och att det saknas offentlig toalett efter att stadshuset har stängt.

Den gången handlade demonstationen om att EU-migranterna ville ha någonstans att bo sedan det så kallade ”migrantlägret”  på Sorgenfri hade stängts efter ungefär ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.