– Det är mycket intressant att titta vidare på. Det vi är noga med är att det ska vara individbaserat, att en viss person inte får vara på till exempel en krog eller på ett visst torg, så att man är väldigt noga med att det inte blir någon övergripande eller generella bestämmelser, säger Stefan Sintéus.
Läs mer: Anna Kinberg Batra (M): ”Inför reseförbud”
Hur avgör man vilka människor det handlar om?
– De kriterierna måste man titta närmare på och fundera över, vilka som ska ha vilka förbud och vad som krävs för att kvala in på en sådan lista. Men jag tycker att man kan titta närmare på den danska modellen.
Hur ser det ut i Danmark då?
– De har ju zonförbud utifrån de problem de har haft med mc-kriminaliteten där man helt enkelt har förbjudit vissa mc-gäng att befinna sig på vissa platser.
– Det är kanske mer tydligt när man tillhör en kriminell mc-grupp, men här i Sverige får man nog fundera på om vi överhuvudtaget ska ha det – att titta på särskilda individer.
”Slipper våldskapabla”
Måste man ha ett kriminellt förflutet eller en dom för att kvala in här?
– Ja, absolut. Det måste ju påvisas någon form av kriminellt beteende att man helt enkelt är en risk att vara ute på sådana här platser.
Vad är danska polisens erfarenheter?
– Det måste vi också titta närmare på. Men om vi tittar generellt mellan Malmö och Köpenhamn så har inte Köpenhamnspolisen de problemen som vi har här i Malmö så det kan vara en bidragande orsak.
Vilka skillnader har ett zonförbud jämfört med de befogenheter ni redan har idag?
– Idag har vi möjlighet att spärra av vissa platser, men detta är ju mer likt ett besöksförbud eller tillträdesförbud som idag inte finns.
Vad är vinsten?
– Att vi slipper de personer vi anser har hög risk och är våldskapabla på vissa platser. Om de är på de här platserna så kan man lagföra dem för det.