Malmöpolitiker: ”Vi kan inte göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna var många efter onsdagens Uppdrag Granskning, som bland annat handlade om situationen i migrantlägret på Industrigatan i Malmö.

Uppdrag Granskning visade en byråkratisk handlingsförlamning gällande situationen i migrantlägret. Markägaren har polisanmält, polisen hänvisar till Kronofogden som i sin tur kräver identifiering av alla i lägret, en handling som polisen menar att de inte kan utföra.

Statsministern sa i sitt sommartal att inga olovliga bosättningar ska vara tillåtna, oavsett på allmän eller privat mark. Det är ett krav som kommunpolitikerna i Malmö har svårt att följa.

Migrantlägret i Malmö

– Det som krävs är något typ av ledarskap, någon som pekar ut en riktning och samlar de aktörer som krävs. Det är väldigt bekymmersamt att det inte finns ett sådant ledarskap i Malmö i dag, säger oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M).

Känns det som att ni kan göra tillräckligt på lokalpolitisk nivå?

– Nej naturligtvis så känns det inte så. Om vi hade haft möjligheterna att göra annorlunda så skulle det inte se ut så på den tomten. Det är helt klart att vår svenska lagstiftning inte är anpassad för den här situationen, säger Carina Nilsson (S).

Väntar på dom

Just nu väntar kommunen på ett avgörande när det gäller nedskräpningen i lägret. Miljölagstiftningen är den enda lokalpolitikerna i dag har att förhålla sig till.

Det kommer inte bli någon avhysning?

– Det får ju det här domslutet avgöra, vi kan inte göra någonting utan en lagstiftning i ryggen, säger Carina Nilsson.

I kvällens Aktuellt deltar ansvarig minister Åsa Regnér i en diskussion på ämnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet