En glad och överraskad Märta Stenevi valdes på Miljöpartiets kongress till ny partisekreterare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi ny partisekreterare för Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolitikern Märta Stenevi är Miljöpartiets nya partisekreterare. Det står klart efter att hon valts på lördagens partikongress i Örebro. Hon efterträder därmed kulturminister Amanda Lind på posten.

– Det känns oerhört hedrande och samtidigt lite overkligt, säger Märta Stenevi om utnämningen.

Märta Stenevi är ett välbekant namn i Malmöpolitiken. Hon har både varit kommunalråd i det tidigare rödgröna styret och sitter idag som gruppledare för Miljöpartiet.  På kongressen utmanade hon valberedningens förslag, tidigare riksdagsledamoten Emma Nohrén – och vann.

– Det känns extra speciellt eftersom jag inte var valberedningens förslag och oerhört smickrande och stort att nu bli ny partisekreterare, säger Märta Stenevi.

EU-valet första utmaningen

Utnämningen innebär att hon kommer att lämna sina politiska uppdrag i Malmö. För SVT Nyheter berättar hon att all fokus nu kommer att läggas på EU-valet den 26 maj.

– Min första och största utmaning blir de här tre veckornas valrörelse. Nu ska vi spurta inför valet och försöka behålla våra mandat så vi kan försvara demokratifrågan och miljöfrågan i EU-parlamentet. Där ligger fokus till 100 procent nu.

Kandiderade för barnens skull

Inför kongressen skrev Märta Stenevi att hon kandiderade till posten för sina döttrars skull, eftersom hon ville vara en röst för hopp åt dem och deras generation. Hon skrev:

”Vi måste vara de som tar striden för att hon och hennes kompisar i andra delar av världen har en framtid i en beboelig värld. Vi måste vara de som tar striden för att alla barn få samma möjligheter som hon, oavsett om de bor i glesbygd eller förort. Vi måste var de som tar den svåra diskussionen om rättvisa, bortom subventioner och anslag.”

Har du hunnit prata med dina döttrar efter utnämningen?

– Haha, ja jag har faktiskt hunnit ringa dem över Facetime. De var hos min mamma och hade just fått lördagsgodis. De var glada och stolta för sin mamma, även om de kanske inte förstår helt vad det handlar om.

Märta Stenevi efterträder nu kulturministern Amanda Lind på posten som partisekreterare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi

43 år

Tidigare marknads- och inköpschef som blev partipolitiskt aktiv först 2012.

Sedan 2014 heltidspolitiker, tidigare som region- och kommunalråd, nu som gruppledare.

Gick med i Miljöpartiet 2012 och valdes 2014 till regionråd i Region Skåne. 2016 blev hon istället stadsbyggnadskommunalråd i Malmö stad, och är nu gruppledare på heltid i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.