• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Berglund, i mitten, är en av ambassadörerna för Malmös nya vänskapsbänkar, som ska öppna upp för fler samtal om psykisk ohälsa. Här flankerad av sin mamma Marie och funktionsstödsförvaltningens Charlotte Widén Odder. Foto: Hans Larsson/SVT

Malmös nya vänskapsbänkar ska öppna för samtal om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Tolv knallgula bänkar, utplacerade runtom i stan, ska öppna upp för fler samtal mellan Malmöborna om psykisk ohälsa och självmord. De invigdes på söndagen under den internationella suicid-preventivdagen.

Tanken är att vem som vill ska kunna söka sig till dessa så kallade vänskapsbänkar för ett samtal. Deras särskilda ambassadörer går att kontakta via en qr-länk på baksidan.

– Via länken kan man även nå en särskild hjälpsida, med kontaktuppgifter till myndigheter och liknande, berättar Bo Persson, som lanserade idén med bänkarna via ett så kallat Malmöinitiativ till stadens politiker.

Redo för tuffa samtal

Moa Grundström är en av ambassadörerna som, tillsammans med sin mamma Marie, står till förfogande för den som vill samtala.

– Jag har själv legat på psykakuten och varit på väg att ta mitt eget liv. Jag är öppen för alla frågor som människor kan behöva ställa, berättar Moa Grundström.

Se klippet från invigningen av de gula vänskapsbänkarna – och möt ambassadören Moa och hennes mamma Marie.   

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.