Foto: Hans Larsson

Skolinspektionen: ”Rasism och homofobi på Malmöskola”

Uppdaterad
Publicerad

Rasism, homofobi och slagsmål som filmas av påhejande elever. Nu sätter Skolinspektionen ner foten mot Rörsjöskolan i Malmö och kräver omedelbar bättring.

Det är en rad allvarliga brister som konstateras i inspektionens rapport. Enligt de elever som intervjuats råder det ”kaos” både i klassrum och korridorer. Tiden för lektionsarbete går åt till att skapa ordning, och lärare får starta om lektionerna i takt med att försenade elever anländer och de som skriker högst sänker tonläget.

Enligt Anders Malmquist, grundskoledirektör på Malmö stad är det inga nyheter som presenterats. Problemen har varit välkända hos förvaltningen.

– Det vi ser är det vi tidigare konstaterat, och det är oacceptabelt.

Anders Malmqvist berättar att åtgärder redan vidtagits för att förbättra miljön på skolan. Bland annat har rektor bytts ut, och den nya ledningen har påbörjat arbete för förändring.

Men enligt Skolinspektionen har skolan även brister i sitt förebyggande värdegrundsarbete. Något sådant ska enligt rapporten över huvud taget inte existerat under hela 2016.

– Ett värdegrundsarbete är inget man bygger på en kvart, men nu håller det på att arbetas fram, säger Anders Malmquist.

Vid några av sina besök kunde inspektionen konstatera att det förekom både rasistiska och homofoba uttalanden i lokalerna utan att någon lärare ingrep.

Skolan, som närmare bestämt heter Rörsjöskolan 2 Zenith, har drygt 240 elever i årskurserna 6-9.

Nu krävs att Malmö stad snabbt rättar till bristerna och avrapporterar åtgärderna till myndigheten senast i april nästa år. Annars kommer Malmö stad krävas på 1 000 000 kronor i vite.

Men man ska komma ihåg att vitesbelopp inte blir högre för att problemen anses extra allvarliga, de sätts i stället i relation till hur stor kommunen är, säger Anders Malmquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.