En bassäng med ständigt rinnande vatten är fokus i den bönelokal som nu står färdig i utkanten av Dalby. I den ska mandéer från hela Europa döpas. Dopet är centralt inom religionen och kan göras så ofta man vill.
I Sverige bor runt 11 000 mandéer och är det land med tredje flest mandéer, efter Irak och Iran.
– Mandéerna har själva byggt den här kyrkan. De har gjort ritningarna, byggt och gjort ett stort jobb som pågått i fem år, säger Salwan Alkhamas som är Genzibra, en typ av biskop över mandéerna i Sverige.
Ville bygga större
Planen var från början att bygga en nästan dubbelt så stor lokal. Man vill i anslutning till bönerummet bygga en samlingslokal och ett museum över mandéisk kultur och historia.
– Där ska det finnas mandéiska föremål och arkeologi. Men på grund av ekonomin kunde vi bara bygga den viktigaste delen, den religiösa, säger Johan Alsaleem som sitter i byggkommittén.
Dopet, som är det heligaste sakramentet inom mandeismen, görs traditionellt i vattendrag som floder och sjöar. Det svenska klimatet gör det dock svårt att göra utomhus året runt.
– Vi gjorde ceremonin i mars, när det var is. Det var jättekallt! säger Salwan Alkhamas med ett skratt.
Mandeismen
– Johannes Döparen är den viktigaste personen för mandéer. Jesus spelar mindre roll.
– Dopet är det viktigaste sakramentet, där man renar sig från sina synder. Behöver ske i rinnande vatten, helst i Jordanfloden
– Mandeismen är gnostisk, vilket betyder att de tror att man genom andlig insikt kan befria den gudsgnista som finns i människans kropp.
– Religionen är även dualistisk, man tror på motsatsförhållanden som gott-ont, själ-materia, ljus-mörker etc.
– Den viktigaste heliga skriften heter Ginza (betyder skatt).
– Det finns omkring 100 000 utövande mandéer i världen.