Salwan Alkhamas är biskop för mandéer i Sverige. Foto: Sofia Ekhem

Nu står mandéernas kyrka i Dalby färdig

Uppdaterad
Publicerad

Mat, ceremonier och besök från hela Sverige väntas under lördagen när mandéernas kyrka ska invigas i Dalby. Det är den största mandeiska kyrkan i Europa, och kommer att underlätta för mandéer som vill döpas året om.

En bassäng med ständigt rinnande vatten är fokus i den bönelokal som nu står färdig i utkanten av Dalby. I den ska mandéer från hela Europa döpas. Dopet är centralt inom religionen och kan göras så ofta man vill.

I Sverige bor runt 11 000 mandéer och är det land med tredje flest mandéer, efter Irak och Iran.

– Mandéerna har själva byggt den här kyrkan. De har gjort ritningarna, byggt och gjort ett stort jobb som pågått i fem år, säger Salwan Alkhamas som är Genzibra, en typ av biskop över mandéerna i Sverige.

Ville bygga större

Planen var från början att bygga en nästan dubbelt så stor lokal. Man vill i anslutning till bönerummet bygga en samlingslokal och ett museum över mandéisk kultur och historia.

– Där ska det finnas mandéiska föremål och arkeologi. Men på grund av ekonomin kunde vi bara bygga den viktigaste delen, den religiösa, säger Johan Alsaleem som sitter i byggkommittén.

Dopet, som är det heligaste sakramentet inom mandeismen, görs traditionellt i vattendrag som floder och sjöar. Det svenska klimatet gör det dock svårt att göra utomhus året runt.

– Vi gjorde ceremonin i mars, när det var is. Det var jättekallt! säger Salwan Alkhamas med ett skratt.

Mandeismen

– Johannes Döparen är den viktigaste personen för mandéer. Jesus spelar mindre roll.

– Dopet är det viktigaste sakramentet, där man renar sig från sina synder. Behöver ske i rinnande vatten, helst i Jordanfloden

– Mandeismen är gnostisk, vilket betyder att de tror att man genom andlig insikt kan befria den gudsgnista som finns i människans kropp.

– Religionen är även dualistisk, man tror på motsatsförhållanden som gott-ont, själ-materia, ljus-mörker etc.

– Den viktigaste heliga skriften heter Ginza (betyder skatt).

– Det finns omkring 100 000 utövande mandéer i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.