Det omfattande projektet att skydda Falsterbonäset från höjda havsnivåer har mötts av kritik från flera håll.
Sedan 2013 har Vellinge kommun arbetat med att ta fram en lösning på problemet. Nu ligger en ansökan hos Mark- och miljödomstolen.
– Vi har fått in yttranden från 47 fastighetsägare, som blir berörda antingen direkt eller indirekt av det planerade skyddet, säger Erik Andersson, projektledare på Vellinge kommun.
Havsutsikten i fara
– Det är lite synd för dem som får det nära tomtgränsen. Men generellt sett är det bra att man gör något för framtiden, säger Christin Hammarsten, som bor i Skanör.
Några av fastighetsägarnas yttranden har att göra med höjden på vallarna, som i många fall är planerade utanför deras fastigheter. De boende oroar sig för skymd utsikt och ökad insyn. Därför efterfrågas alternativa placeringar av vallar eller annorlunda utformning.
– Utformningen ser ut som den gör för att ge maximalt skydd, samtidigt som vi vill påverka landskapet och naturen så lite som möjligt, säger Erik Andersson.
Djur och natur
Falsterbonäsets rika naturliv, med bland annat ovanliga grodor och fåglar, är en annan aspekt som tas upp. Länsstyrelsen har efterlyst ett bättre underlag för hur djur och natur kan komma att påverkas, av såväl byggandet av skyddet som dess slutgiltiga form.
Därutöver finns yttranden om att golfbanorna på näset och väg 100, lämnas utanför vallen.
Sent i höst börjar huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen och ett beslut väntas till våren. Skulle planerna godkännas, kan byggstart ske tidigast hösten 2021.