– Många vittnar om att de har blivit utsatta för övergrepp och har misshandlats i de länder de har färdats igenom. Jag vill inte peka ut något enskilt land, för det är mycket rykten som går också. Men vi ser många som är rivna, slagna och kommer hit med blåtiror, säger Rasmus Carlsson, samordnare inom facebookgruppen ”Refugees welcome to Malmö”, som på kort tid samlat hundratals människor, som vill hjälpa till.
Får vård
De som ska vidare får tågbiljetter av de organisationer som samlar in pengar. De som vill söka asyl i Malmö skickas till Migrationsverket. De som är i behov av vård får det.
– Tillståndet för flyktingarna varierar mycket. Somliga har varit på flykt i flera månader, andra i flera år. Några är traumatiserade, andra har fysiska skador. Vi har företag här på Malmö C som har upplåtit lokaler där vi inhyser folk som är illa däran. Några diabetiker är knappt kontaktbara. Vi har fått hjälp av läkare och sjuksköterskor som jobbar här som volontärer, säger Rasmus Carlsson.
Stör mer
Det är många som vill hjälpa till. Några upplåter sängplatser i sina hem. Andra skänker pengar. Och några kommer hit till Malmö C för att hjälpa till, men just den hjälpen vill man inte ha.
– Nej, det stör mer än det hjälper. Vi är tillräckligt många som arbetar med mottagandet på Malmö C nu. Det vi framför allt behöver är pengar till biljetter till dem som vill resa vidare, säger Rasmus Carlsson.