Polisbilar och Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manne Gerell, docent i kriminologi, berättar varför det nya centret för polisforskning behövs. Foto: SVT, privat

3 frågor om: Så ska mångmiljondonationen till forskning hjälpa polisen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett center för polisforskning inrättas vid Malmö universitet efter en privat mångmiljondonation.

Syftet är att stärka polisens insatser mot gängvåld och arbetet mot rekryteringen av barn till kriminella nätverk.

– Vi tror att det här kommer att göra att polisens arbete kan effektiviseras. Det kan göra att vi får bättre framgång mot gäng, otrygghet och mot brottslighet och därmed gör Sverige till en lite bättre plats att leva i, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.

Det är Länsförsäkringar Skåne som donerar 50 miljoner kronor för satsningar riktade mot barn i brottslighet. 30 miljoner går till inrättandet av Malmö center for policing and prevention.

– Det här är den största enskilda donationen som bolaget har gjort i sin 187-åriga historia, säger vd Susanne Bäsk.

Donationen ges i ljuset av den gängkriminalitet som i dag drabbar en stor del av samhället, säger hon.

Blir en viktig spelare

Centret byggs upp i samarbete mellan Institutionen för kriminologi och enheten för polisiärt arbete vid Malmö universitet. Det får i och med donationen en årlig budget på sex miljoner kronor kommande fem år.

– Vi har väldigt liten kunskap om vilka polisinsatser som fungerar i Sverige och nästan inget av det polisen gör utvärderas. Det här kommer bli en väldigt stor spelare på området, det finns inget i närheten av den här storleken i Sverige, säger Manne Gerell.

Fördjupad forskning

Två teman som inledningsvis står i fokus är förebyggande arbete i lokalsamhällen för minskad brottslighet och ökad trygghet samt brottsutredningar med fokus på användning av ny teknik.

Ett tredje tema är fördjupad forskning kring arbetet med gruppvåldsintervention, i Malmö känt som Sluta skjut, som syftar till att få ned skjutvapenvåldet. Metoden har implementerats i flera städer och ännu fler städer är på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.