– Jag gillar att äta det här som brunch, säger Maryam Al-Hammadi, som nyligen var med i Sveriges Mästerkock i TV4.
Al-Hammadi har fastat nästan varje år sedan hon var nio år. För henne har ramadan varit ekonomiskt fördelaktig i år – i hennes familj försöker de nämligen även avstå från till exempel chips och sötsaker under den heliga fastemånaden.
– Om man äter salt och sött blir man törstig nästa dag när man ska fasta. Vi undviker läsk, chips, godis. Allt som är onyttigt. Och det har jag sparat rätt så mycket på under hela månaden, säger Maryam Al-Hammadi.
Nu inleds snart eid al-fitr – fastebrytandets högtid. I videoklippet tipsar Maryam om en god och relativt billig måltid.
Maryams vegetariska fatteh, fattet hummos
Receptet gäller för fyra portioner
3 stycken tunnbröd (orientaliska tunnbröd)
Friteringsolja till fritering
Tunnbröden klipps i små bitar och friteras.
Yoghurtsås:
3 deciliter turkisk yoghurt
0,5 deciliter tahina
2-4 pressade vitlöksklyftor
0,5 citron
Ca 2 deciliter kikärtor (mosas)
Ca 1-2 deciliter kokvatten från kikärtorna
Salt
1-2 teskedar spiskummin
Blanda alla ingredienserna till en sås.
Kikärtorna:
Ca 400 gram kokta kikärtor
0,5 citron
1 tesked spiskummin
Salt
Blanda (inte mosa).
Garnering:
50 gram smör
1 deciliter pinjenötter/mandlar
Finhackad persilja
Granatäpple
1 kryddmått spiskummin och paprikapulver
Montera på ett fat. Börja med att lägga dit de friterade brödbitarna, därefter kikärtor, sås och till sist garneringen. Servera med ett fat med gurka, tomat, oliver, rödlök, saltgurka och mynta.