Till vänster i bild fat med fatteh, till höger bild på Maryam Al-Hammadi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du följa med till Maryam Al-Hammadis kök. Foto: Firas Razak/SVT

Kocken Maryam i Kristianstad: Billig men god mat till eid

Publicerad

Den muslimska högtiden eid står för dörren – men det ekonomiska läget i samhället kan göra det tuffare än vanligt att duka fram en festmåltid. Här tipsar kocken Maryam Al-Hammadi i Kristianstad om en relativt billig – men god och nyttig – rätt att tillaga under högtiden.

– Jag gillar att äta det här som brunch, säger Maryam Al-Hammadi, som nyligen var med i Sveriges Mästerkock i TV4.

Al-Hammadi har fastat nästan varje år sedan hon var nio år. För henne har ramadan varit ekonomiskt fördelaktig i år – i hennes familj försöker de nämligen även avstå från till exempel chips och sötsaker under den heliga fastemånaden.

– Om man äter salt och sött blir man törstig nästa dag när man ska fasta. Vi undviker läsk, chips, godis. Allt som är onyttigt. Och det har jag sparat rätt så mycket på under hela månaden, säger Maryam Al-Hammadi.

Nu inleds snart eid al-fitr – fastebrytandets högtid. I videoklippet tipsar Maryam om en god och relativt billig måltid.

Maryams vegetariska fatteh, fattet hummos

Receptet gäller för fyra portioner

3 stycken tunnbröd (orientaliska tunnbröd)

Friteringsolja till fritering

Tunnbröden klipps i små bitar och friteras.

Yoghurtsås:

3 deciliter turkisk yoghurt

0,5 deciliter tahina

2-4 pressade vitlöksklyftor

0,5 citron

Ca 2 deciliter kikärtor (mosas)

Ca 1-2 deciliter kokvatten från kikärtorna

Salt

1-2 teskedar spiskummin

Blanda alla ingredienserna till en sås.

Kikärtorna:

Ca 400 gram kokta kikärtor

0,5 citron

1 tesked spiskummin

Salt

Blanda (inte mosa).

Garnering:

50 gram smör

1 deciliter pinjenötter/mandlar

Finhackad persilja

Granatäpple

1 kryddmått spiskummin och paprikapulver

Montera på ett fat. Börja med att lägga dit de friterade brödbitarna, därefter kikärtor, sås och till sist garneringen. Servera med ett fat med gurka, tomat, oliver, rödlök, saltgurka och mynta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.