Medlarbud i tågkonflikten i dag

Uppdaterad
Publicerad

Medlarna i den pågående tågkonflikten, som hotar att kraftigt utvidgas med sympativarsel från en rad LO-förbund, kommer att lägga ett bud i eftermiddag.

– Vi har en planering som innebär att vi tänker lägga en hemställan klockan 16 och begära att parterna svarar klockan 19, säger medlaren Leif Ohlsson.

I går varslade tågfacket Seko om att utvidga sin strejk till att omfatta godsterminaler i Göteborgsområdet. Sedan tidigare finns ett strejkvarsel mot pendeltågstrafiken i Stockholm, som träder i kraft på midsommarafton om ingen lösning nåtts innan dess.

Tågstrejk i Sydsverige

Den 2 juni bröt strejkens första etapp ut då Sekos medlemmar vid Öresundstågen togs ut i strejk. Oenigheten gäller främst regler för arbetstid och anställningsformer.

Inne på sin tredje vecka

Tågkonflikten är inne på sin tredje vecka utan att parterna, servicefacket Seko och arbetsgivarorganisationen Almega, kommit varandra närmare. I går utökades strejken från de ombordanställda på Öresundstågen och Snälltåget till Kustpilen i Östergötland.

I nästa steg hotar konflikten att på midsommarafton stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm samt Krösatågen i Småland.

Får söka jobb med sämre villkor

Dessutom har sex LO-förbund, uppmanade av Seko, varslat om sympatiåtgärder i form av lokala arbetsblockader.

Själva konflikten gäller fackets krav på ett tak för hur långt Veolia – och andra tågentreprenörer – får bemanna tågen med timanställda och att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år. Veolia sade tidigare i år upp över 250 anställda lokförare och tågvärdar på Öresundstågen med möjlighet för dem att söka jobben igen, men enligt Seko med betydligt sämre villkor.

I torsdags lade medlarna i konflikten fram ett medlingsförslag som Almega sade ja till men Seko nej.

Fakta

Varslar om sympatiåtgärder

Följande fackförbund har varslat om sympatiåtgärder:

LO-förbundet Byggnads varslar om sympatiåtgärder. Sammanlagt tas cirka 100 medlemmar ut i strejk från den 1 juli om inte huvudparterna Seko och Almega kommer överens.

Strejken riktas mot byggen i Kiruna, Oskarshamn, Tanumshede, Växjö, Deje, Örebro, Piteå och Örnsköldsvik.

Även Handels varslar om sympatistrejk. De 120 anställda vid fryshusföretaget Bring Frigos arbetsplatser i Helsingborg, Jordbro och Johanneshov i Stockholm tas ut i strejk från den 1 juli.

Elektrikerförbundet blockerar från den 23 juni allt arbete inom installationsavtalets tillämpningsområde på Tanum Shoppingcenter i Tanumshede.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) stoppar den 25 juni all tågcatering från LSG Skychef.

Från samma datum tar Fastighetsanställdas förbund ut ISS städare på Billerud Korsnäs i strejk.

Fackförbundet GS blockerar från den 26 juni Strålfors Sveriges arbete med Skånetrafikens biljettsystem, det så kallade Jojo-kortet, och produktionen av SJ:s biljetter.

Medlemmarna i IF Metall i verkstaden hos Strömma Turism & Sjöfart lägger ned arbetet den 26 juni.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet