• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu kräver även pelletseldarna kompensation: ”Det var droppen”

Publicerad

När elpriserna nått rekordnivåer har regeringen utlovat högkostnadsskydd för el och ett gasprisstöd till dem som värmer upp huset med gas. Men en grupp som känner sig bortglömd är de som eldar med pellets, en klimatneutral uppvärmningsform som mer än fördubblats i pris under hösten.

– Årskostnaden har gått från 16 000 till 40 000, säger David Uppvik som bor utanför Lund.

David Uppviks familj värmer upp bostaden med pellets, precis som minst 80 000 andra svenska hushåll. När beskedet kom att 27 000 gaskunder ska få ekonomiskt stöd reagerade David, som tycker att politikerna borde ta hänsyn till bland annat klimatpåverkan.

– Det var väl lite droppen som fick bägaren att rinna över när jag läste om gasstödet. Gas är fossilt, medan pellets är ett klimatneutralt bränsle för uppvärmning som är förnybart och vi producerar det här i Sverige.

Hör David berätta mer i klippet ovan.

Har funderat på att byta

David menar att det finns en risk att många pelletseldare byter till andra uppvärmningsformer om inte pellets uppmuntras av politikerna.

– Vi funderar på att byta. Det är ju även en ganska stor arbetsinsats att elda med pellets. Om alla vi som eldar med pellets skulle värma upp med el i stället skulle det bli en ökad belastning på elnätet. Men samtidigt gillar jag pellets. Man skulle vilja veta hur politikerna tänker, säger David.

SVT Nyheter Skåne har sökt Närings- och energidepartementet för en kommentar, men inte fått svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.