Läget nu påminner om början av förra fågelinfluensasäsongen, som var den värsta hittills i Sverige. Foto: Staffan Löwstedt

Över 3000 skånska kalkoner avlivade

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 3 000 kalkoner har avlivats på en gård i närheten av Löderup i södra Skåne. Det är det femte utbrottet bland tamfågel under december.

-Just nu har vi bara fall av fågelinfluensa på tamfåglar i Skåne. Vi har hittills haft fem fall längs kusterna, sa länsveterinär Lotta Berg till Ystads Allehanda.

Samtidigt har flera fall konstaterats hos vilda fåglar i Skåne, Kalmar län, Halland och Östergötland under perioden oktober till december.

Läget påminner om början av förra fågelinfluensasäsongen, som var den värsta hittills i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

SVA bedömer att risken för utbrott hos tamfågel kommer att öka under de kommande månaderna och kulmen väntas infalla i februari–mars.

Enligt SVA smittar fågelinfluensan inte människor eller andra däggdjur.

Fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med väldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen människa smittats av fågelinfluensa.

Förra vintern drabbades Sverige av flera stora utbrott i vad som beskrivits som den värsta fågelinfluensasäsongen hittills. Bland annat tvingades Sveriges största äggproducent, i Mönsterås kommun, avliva omkring två miljoner värphöns.

Fågelinfluensa sprids inte via livsmedel.

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.