En torsdagskväll i november ringer Michelle Ekholm till sin mamma. Dottern har varken pengar, legitimation eller tågbiljett till hemstaden Stockholm.
Under morgonen hade hon skrivits ut från det behandlingshemmet där hon vårdats.
Dör i polisarresten
Telefonsamtalet på torsdagskvällen blir sista gången Ann-Sofie Ekholm pratar med sin dotter. Tidigt morgonen efter hittas 20-åriga Michelle Ekholm irrandes på Lunds gator. Polisen vet det inte då, men när de hittar Michelle har hon redan tagit en överdos.
Några timmar senare dör hon i polisens arrest.
– Jag ångrar att jag inte sa ”ta tåget och planka hem”. Men jag är glad att jag inte var arg, att det sista jag sa till henne inte var något argt, säger Ann-Sofie Ekholm.
Nu väcks åtal mot chefen på det behandlingshemmet som skrev ut Michelle Ekholm.
– Utskrivning ska ske när syftet med vården kan anses vara uppnått. Det är också det som anges i detta utskrivningsbeslutet. Men jag menar att det i detta fallet var uppenbart att syftet inte var uppnått och att den här flickan var inne i ett omfattande missbruk, säger kammaråklagare Lisa Åberg.
”Inga garantier för psykiatrisk vård”
Hon menar att anledningen till att Michelle Ekholm skrevs ut från boendet var att man tagit för givet att hon istället skulle omhändertas av psykiatrin i Lund.
– Men det fanns det inga garantier för. När psykiatrin sedan gjorde bedömningen att det inte fanns skäl att tvångsvårda henne var vården på behandlingshemmet avskriven och hon kunde inte föras tillbaka dit. Då hamnade hon vind för våg i en stad som inte var hennes hemstad. Där hon egentligen inte hade något skyddsnät överhuvudtaget, säger Lisa Åberg.
Behandlingshemmet gjorde själva en lex Sarah-anmälan några dagar efter utskrivningen av Michelle Ekholm. Även IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har kritiserat händelsen.
Varken den åtalade institutionschefen eller försvaret kommenterar det åtal som nu väckts.