• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det nya VA-systemet i Slottsstaden kommer minska risken för översvämningar och bräddningar i kanalen, säger Katarina Erlandsson, projektledare på VA Syd. Foto: Petra Hultman/SVT

Malmö satsar miljoner för att slippa bajs i kanalen vid skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Malmö bygger just nu bort en del av de kombinerade dagvatten- och avloppsledningarna i staden för att förebygga de stora konsekvenserna av kraftiga skyfall. Och för att minska utsläppen av orenat avloppsvatten i Malmös kanaler.

Den 31 augusti 2014 drabbades Malmö av ett skyfall som fick omfattande konsekvenser för staden. När 120 millimeter regn vräkte ner över delar av Malmö under sex timmar, blev hundratals källare översvämmade – och orenat avloppsvatten släpptes ut i kanalen, så kallade bräddningar.

– När det regnar kraftigt hinner våra pumpstationer inte pumpa undan avloppsvattnet vilket gör att det blir översvämningar och bräddningar i kanalen, säger Katarina Erlandsson, projektledare på VA Syd.

Klimat

Orenat vatten i kanalen

Ungefär 30 procent av Malmös ledningar är kombinerade dagvatten- och avloppsledningar. När de blir överlastade vid kraftiga skyfall, åker vattnet som alltså också består av avloppsvatten, rakt ut i kanalen.

Nu bygger VA Syd nya ledningar för att separera dagvattnet från avloppsvattnet, bland annat i stadsdelen Slottsstaden i Malmö.

– Slottstaden kommer att få en helt separata VA-system och det innebär att dagvattnet går i olika ledningar vilket minskar risken både för översvämningar och att avloppsvatten kommer ut i kanalen, säger Katarina Erlandsson.

Förebyggande arbete

Det här ingår i Malmös arbete med att förbygga problem vid skyfallen, som forskaren tror kommer att bli både fler och kraftigare i och med klimatförändringarna.

Att bygga nya VA-system i städer är komplicerade och kostsamma projekt. Just här i Slottsstaden är arbetet väldigt komplicerat och tidskrävande och de cirka 200 meter ledningar som läggs kommer att kosta 26 miljoner kronor.

– Det är alltid utmanade att bygga i centrala stan eftersom det finns som mycket annan infrastruktur i marken man måste ta hänsyn till, säger Katarina Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet