• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Naturvårdshandläggarna Cajza Eriksson och Hanna Emanuelsson går i skogsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdshandläggarna Cajza Eriksson och Hanna Emanuelsson hittar kanadensiskt gullris, blekbalsamin, parkslide och flera andra invasiva arter i natureservatet i Bosjökloster. Foto: Petra Hultman/SVT

Stödet drogs ner – nu sprider sig invasiva arter i Skånes naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens beslut att minska anslagen för att bekämpa invasiva arter, sprider sig oönskade växter i de skånska naturreservaten.

– Vi skulle behöva trappa upp arbetet – nu måste vi backa istället, säger Cajza Eriksson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Vi träffas i ett naturreservat i Bösjökloster utanför Höör. Här har Cajza Erisson och hennes kollega Hanna Emanuelsson hittat flera olika invasiva växter – parkslide, blekbalsamin, kanadensiskt gullris, druvfläder och jättebalsamin.

Men de får fortsätta att sprida sig i reservatet.

– Vi har inte resurser att sätta igång en insats här, vi måste prioritera andra naturreservat, säger Cajza Eriksson.

Färre säsongsanställda i år

I år har landets länsstyrelser fått 55 miljoner kronor mindre för att bekämpa invasiva arter. För Skånes del innebär det att länsstyrelsen i år bara har en säsongsanställd som kan jobba med detta, mot fyra stycken förra året. Man kommer inte heller kunna anlita några entreprenörer som gör insatser.

– Vi hade tänkt öka antalet säsongsanställda, men istället har vi fått dra ner rejält.

Konsekvensen blir att de invasiva arterna kommer att kunna etablera sig ännu mer på de platser som måste lämnas orörda.

– Vi kommer att behöva lägga ännu mer resurser kommande år för bekämpning – och risken är att de också kommer att sprida sig härifrån till nya platser, säger Cajza Eriksson.

Nya arter väntar med mildare klimat

117 av de 120 invasiva växter som finns i Sverige är etablerade i Skåne. Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten på Länsstyrelsen, menar att klimatförändringarna gör att vi sannolikt får in ännu fler arter i landet via Skåne.

– De flesta invasiva växter börjar spridas från Skåne. 85 procent av alla transporter sker härifrån och vi har det mildaste klimatet, säger Nils Carlsson.

Nils Carlsson skulle vilja se att det fanns resurser för att göra snabba insatser när nya arter dyker upp.

– Vi sparar stora kostnader för resten av riket om vi kan bekämpa de nya arterna när de kommer in i landet, säger han.

SVT Nyheter har velat ställa frågor om detta till miljöminister Romina Pourmokhtari (L), men hon har avböjt att medverka i en intervju.

Södra Sveriges värsta invasiva arter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.