Minst 160 jobb på Sydsvenskan och HD

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga nedskärningar väntar när Bonniertidningen Sydsvenskan köper upp Helsingborgs Dagblad, HD. Men köpet har inte godkänts av Konkurrensverket.

Idag finns omkring 600 i de båda tidningshusen, mellan 160 och 180 tjänster väntas försvinna vid sammanlagningen.

Köpet är genomfört, men Konkurrensverket har ännu inte godkänt affären. Om allt går som planerat blir Lars Dahmén vd och ansvarig utgivare för alla tidningar i det nya bolaget. Lars Johansson blir kvar som chefredaktör på Helsingborgs Dagblad och nuvarande redaktionschefen Pia Rehnquist blir ny chefredaktör på Sydsvenskan.

Medier

– Vi räknar med att Konkurrensverket godkänner affären men måste naturligtvis respektera deras arbete. De har sagt att de blir klara först i mitten på juli, säger vd Lars Dahmén till Sydsvenskan.

Från fackets håll kommer kritiska kommentarer.

– Jag förstår inte hur man ska få ihop det om man samtidigt vill behålla mångfald och lokal förankring, säger Hedvig Juhasz Toth, journalistklubbens ordförande på HD, till TT.

– Då ska vi bli cirka 35 personer färre på redaktionen. Jag har svårt att se var man ska ta dem, för vi hade ju neddragningar här på 25 tjänster för bara några månader sedan.

Facket: ”En tung dag”

Också från facket centralt kommer kritik.

-Det som kommer att hända i Skåne är att två röster blir en. En tung dag för journalistiken i Skåne, säger Jonas Nordling, som är ordförande i Svenska Journalistförbundet SJF, till TT

De ständiga nerdragningarna på medieföretagen oroar journalistbasen och han vill ha en diskussion om en ny sorts presstöd. SJF vill att det nuvarande stödet förändras till ett redaktionellt produktionsstöd.

– Ett förslag som är ännu mer aktuellt idag, säger Jonas Nordling.

– Trots det så har det fortfarande inte plockats upp av dem som har möjlighet att bromsa denna utveckling. Nu är det något för politikerna att ta tag i.

Vd:n: ”Slår vakt om det lokala”

Lars Dahmén, vd i den nya tidningskoncernen, förstår mycket väl den oro och osäkerhet som de berörda medarbetarna känner, men tycker att han också mötts av förståelse över att något måste göras.

– Den mediala världen är helt förändrad. Det gäller papperstidningar och det gäller elektronisk nyhetsförmedling. Vi måste helt enkelt följa med och klara både och, göra bra tidningar på det traditionella sättet och göra ännu bättre ifrån oss på nätet, säger han.

Dahmén medverkade på tisdagsförmiddagen på de båda informationsmötena på Helsingborgs Dagblad och på Sydsvenskan.

Han håller inte med om att sammanslagningen måste innebära sämre lokal journalistisk bevakning.

– På det här sättet frigör vi resurser. Allt som vi nu gör på två håll, administration, tryckeri och en hel del redaktionellt arbete, slås ihop till ett och ger oss bättre möjlighet att slå vakt om den lokala journalistiken.

– Men självklart står vi inför en stor utmaning. Och det gäller att vi gör allting rätt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet