Maria Mossberg och Robin Kahn är båda överläkare på Skånes universitetssjukhus, på barnkliniken respektive barnreumatologen.
De ingår också i den grupp som drog igång i december och dit vårdpersonal kan vända sig vid misstanke om MIS-C.
Inga dödsfall
De barn som har MIS-C vårdas på sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Hittills under pandemin handlar det om drygt 20 fall i Skåne. Ingen av dessa har dött. En fjärdedel har krävt intensivvård, medan resten har kunnat vårdas på vanliga vårdavdelningar.
– Möjligheten är väldigt god att behandla dem, säger Maria Mossberg.
Behandlingen består av läkemedel som drar ner immunförsvarets respons, samt övervakning av vätskenivåerna i kroppen.
Symptomen går inte att missa
Enligt Robin Kahn är det uteslutet att en förälder kan missa att ett barn har MIS-C.
– Alla barn med MIS-C är sjuka barn som kommer till sjukvården, säger han.
Symptom kan vara hög feber, kraftiga buksmärtor, röda ögon och utslag.
En effekt av coronapandemin har varit ett minskat söktryck från unga patienter med olika misstänkta infektioner. Detta har medfört att kapaciteten att ta emot MIS-C-patienter är god, berättar Maria Mossberg.
– Vi har inte lika många barn som vi brukar med andra infektioner, säger hon.
Detta är MIS-C
MIS-C står för ”multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19”. Detta är ett tillstånd som kan drabba barn och unga som tidigare infekterats av coronaviruset covid-19.
Även personer som uppvisat få eller inga tecken vid covid-infektionen kan få MIS-C, som oftast uppträder efter en eller två månader.
Forskarna vet att tillståndet orsakas av att kroppens immunförsvar aktiveras vid infektionen av coronaviruset och börjar angripa den egna kroppen.