Under lördagsförmiddagen hölls häktningsförhandlingar i Lunds tingsrätt gällande Alnarpsbranden som skedde tidigt på onsdag morgon. Foto: Johan Nilsson/TT

27-åring häktas för branden i Alnarp

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen häktades en 27-årig man skäligen misstänkt för Alnarpsbranden.

Vid 10-tiden på lördagsförmiddagen hölls häktningsförhandlingen mot den 27-åriga man som är misstänkt för att ha anlagt branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp på onsdagsmorgonen.

Domstolen har nu bestämt att mannen ska häktas, skäligen misstänkt för branden.

– Han häktas eftersom vi bedömer att det är av vikt att han tas i förvar under utredningen och att hans kontakt med omvärlden begränsas, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Chefsrådmannen berättar att beslutet kan komma att överklagas.

– Den misstänktes advokat har sagt att han ska överklaga beslutet till hovrätten så snart som möjligt.

Lägre misstankegraden

Enligt chefsåklagare Pernilla Åström är han skäligen misstänkt, vilket betyder att misstankarna är av den svagare graden.

– Han begärs häktad för mordbrand på skälig misstanke. Det är vad vi kallar för en utredningshäktning för att se om vi kan komma upp till sannolika skäl inom en vecka, säger hon till TT.

Enligt Ewa-Gunn Westford, polisens presstalesperson, påverkar dagens besked från åklagaren inte polisens arbete.

– Det går inte att dra några slutsatser av att mannen nu begärs häktad. För oss hos polisen fortsätter utredningsarbetet som vanligt, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Tidigare misstänkt för anlagda bränder

Vid branden i Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä. 27-åringen greps i en personkontroll efteråt.

Han har tidigare varit misstänkt för att ha anlagt andra bränder, men har inte dömts för något sådant brott.

Lund med omnejd har drabbats av ett stort antal misstänkt anlagda bränder under våren och sommaren och polisen inledde därför i juli Operation gnista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.