Polisen fick in ett tips om att det organiseras ett storskaligt fusk vid högskoleprovet. Foto: TT

Misstänkt storfusk på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in tips om ett misstänkt organiserat fusk under det pågående högskoleprovet. En grupp personer uppges filma provet – och sedan får de som är med på fusket det rätta svaret uppläst i en hörsnäcka.

Personer som skriver provet vid flera gymnasieskolor i Lund och en gymnasieskola i Stockholm misstänks samarbeta.

Sydsvenskan var först med att rapportera om att personer misstänks filma högskoleprovet, som sedan skickas till en slags ”sambandscentral” som skickar ut rätt svar i hörsnäckor till de som köpt in sig på fusket.

– Vi har fått uppgifter i förväg från Lunds universitet som har fått polisuppgifter om att det skulle organiseras någon form av fusk. Vi har även fått en anonym anmälan om planerat fusk vid Stockholms universitet, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, som ansvarar för högskoleprovet, till SVT Nyheter.

”Kan filma med sin klocka”

Det är inte känt hur omfattande fusket är men Jan Lundkvist, huvudansvarig för högskoleprovet i Lund, säger att det finns indicer som pekar på att att det finns fuskare på flera skolor i Lund. Polisen har uppmanat provvakterna att vara extra uppmärksamma.

Det är i dag tillåtet att ha en avstängd mobil med sig. Ingen kontrollerar att telefonen verkligen är avstängd.

– Vi kan inte kroppsvisitera de som går in i salen för att skriva provet. De kan gömma en mobiltelefon i strumpan eller filma med sin klocka. Om vi misstänker att någon fuskar stryker vi provresultatet, säger Jan Lundkvist.

Enorma summor

Enligt uppgifter på nätet finns det personer som läser upp svaren i en mikrofon, som går ut till hörselsnäckor hos de som har köpt tjänsten. De summor som nämns är från 10.000 till 80.000 kronor, berättar Jan Lundkvist.

När polisen berättade om det misstänkta fusket tog Jan Lundkvist in extra personal, men han säger att det är svårt och kostsamt att stoppa fusket.

– Vi kan ha mer personal och vi kan använda oss av störningssändare i de salar där proven skrivs men det är mycket dyrt.

Förekom fusk i våras

Han säger att det förekom fusk redan bland de som skrev högskoleprovet i våras och bland studenter på universitetet.

– De som blir påkomna kan bli avstängda från undervisningen i två månader. Jag tycker de ska bli avstängda i fem år, säger Jan Lundkvist.

”Det är förfärligt”

– Det är förfärligt att folk fuskar. Jag trodde inte de fick ha med sig mobilerna när de gör högskoleprovet, säger Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet.

Han betonar att det är hemskt att någon vill komma in på en universitets- eller högskoleutbildning genom att fuska.

Trots det misstänkta fusket har det varken gjorts några gripanden eller beslag i Lund, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.