18-åringen inför rätta efter skoldådet på Malmö latinskola

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade 18-åringen erkänner att han dödat de två lärarna på Latinskolan i Malmö. Försvaret ger en bild av en ung man som haft en svår uppväxt och som utsatts för mobbning.

Läs SVT:s direktrapportering från första rättegångsdagen längre ner i artikeln.

Den åtalade 18-åringen andas tungt, rättar till luggen och tittar ned i bordet. Rättegången inleds med att åtalspunkterna läses upp och 18-åringen erkänner båda morden. Han godkänner även via sin advokat de begärda skadestånden.

Enligt försvarsadvokaten Anders Elison sade 18-åringen, innan de gick in i säkerhetssalen, att ”han inte kunde förstå hur det blivit så här” och att han ville framföra ett ”innerligt förlåt”.

Knivar och yxa

Därefter går åklagare Johanna Liljeblad igenom åtalet.

– NN (den åtalade) hade bestämt sig för att döda någon och hade tagit med sig två knivar och en yxa till skolan, säger åklagare Johanna Liljeblad.

Hon beskriver hur 18-åringen surfat och sökt på skolattacker för att ”få negativ energi”. Tre raderade filmer har även hittats i mobilen där han ska förklarat sina motiv. I den beslagtagna mobilen har man även hittat två selfies som 18-åringen tagit på sig själv iklädd sin mundering som han använde under dådet. Bilderna är tagna några timmar före attacken.

Slumpvalt offer

– Det som hänt är förkrossande för familjen, säger advokat Anders Elison, och beskriver en problematisk uppväxtsituation för 18-åringen.

Målsägandebiträdena, som företräder offrens anhöriga, framförde att händelsen varit fullkomligt förkrossande för offrens famljer.

Rättegången ska pågå under totalt fyra dagar, den här veckan och nästa.

Se SVT:s direktrapportering från rättegången nedan.

Rättegång efter skoldådet i Malmö

Det avslutar dagens förhandling och rättegången. Tack för mig.

18-åringen kommer att vara kvar i häktet fram tills domen meddelas men utan de restriktioner han haft fram tills nu.

Rättens ordförande Johan Kvart tar ordet.

- Det kommer inte att meddelas någon dom idag men väl om tio dagar, torsdagen den 8 september klockan 11.00 kommer domen.

Överläggningen är nu över och vi släpps åter in i salen.

Under sin slutplädering lyfte försvarsadvokat Anders Elison upp att 18-åringen nu diagnosticerats med autism.

- Man ska inte spekulera men jag tror att om "18-åringen" fått adekvat hjälp för sin autismdiagnos tror jag inte vi skulle suttit här idag.

Han tar även upp att en remiss som skickats från skolan för utredning innan dådet inte togs vidare, utan skickades tillbaka.

Rätten överlägger nu kring häktning och dom och tar därför en paus. Om domen kommer idag är ännu oklart.

Slutligen frågar rättens ordförande Johan Kvart om 18-åringen själv vill säga något.
- Jag kan avsluta med att säga att jag förstår fortfarande inte varför jag gjorde det här, säger 18-åringen medan han gråter så att det är svårt att höra allt han säger.

- Fängelsestraffet bör ligga mellan 14-16 år och tingsrätten bör inte skapa rättsihistoria, säger Anders Elison och hänvisar till att 18-åringen skulle kunna bli den första som döms till livstids fängelse efter att straffrabatten slopats.

Elison menar nu att 18-åringen finns på en skala för psykisk sjukdom även om den inte bedömts som allvarlig.

- Det som bidrar till detta oerhört tragiska är att "18-åringen" sedan unga år varit föremål för skolpsykologer och lärares uppmärksamhet.  Många har sett att det inte stått rätt till med honom.

Han menar därför att det finns förmildrande omständigheter kring 18-åringens psykiska ohälsa.

Försvarsadvokat Anders Elison pratar nu om den rättspsykiatriska undersökningen och motivet.

- Det första jag reagerade på var att undersökningsteamet - inte ens dom har kunnat förstå drivkrafterna bakom detta dåd.

- Här finns inget hat, ingen hämnd, här finns inte terrormotiv eller religiösa motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet