”Hälften har inte reflex. Vi som arbetar i trafiken blir jätteglada om de som promenerar och cyklar har reflexer”, säger taxichauffören Nasir Esmaeli. Foto: SVT

Taxichaufför: ”Plötsligt dyker det upp någon i mörkret och de cyklar fort”

Publicerad

Malmötrafiken är ofta intensiv i rusningstid och det kan bli extra besvärligt i mörkret.

– Cyklisterna kör fort och det är svårt att se dem i mörkret, säger taxichauffören Nasir Esmaeli.

I Malmö går solen upp runt halv nio på morgonen och ner runt klockan halv fem på eftermiddagen. Vintermörkret är för många ett faktum – till och från jobbet eller skola. 2018 cyklade 34 procent av malmöborna till jobbet eller skola.

Amanda Hanberg och Oskar Hezelius har matchande reflexvästar – även på barnvagnen.

– Det är en självklarhet för oss. Vår åtta veckor gamla bebis är vi mest rädda om, säger Amanda Handberg.

Tekniska nämnden i Malmö antog i juni 2015 en åtgärdsplan fram till 2020 för att öka trafiksäkerheten i kommunen. När året tar sin början kommer projektet att utvärderas.

Planen innehöll bland annat att se till att cykelbanor och trottoarer är korrekt belysta för att förebygga trafikolyckor. Hittills har nya lampor installerats, vid cykelbanor och gator, på 40 platser runt om i kommunen. Den nya belysningen ger ett vitt sken som gör det lättare att upptäcka fotgängare och cyklister.

– Vi som arbetar i trafiken dygnet runt påverkas av detta. Vi blir jätteglada om malmöborna bär reflexväst, säger Nasir Esmaeli, taxichaufför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.