Mykola har legat på bårhuset i två månader – familjen nekas bistånd till begravning

Uppdaterad
Publicerad

91-årige Mykola Omelenchuk från Dnipro i Ukraina spenderade sin sista tid i livet i Hästveda som flykting. Hans sista önskan var att få bli begravd i hemlandet, bredvid sin fru som dog 2014 – men Hässleholms kommun sätter käppar i hjulet för de efterlevande.

Mykolas barnbarn Juliia Toptunenko har bott i Sverige i fem år. Under våren, efter att kriget hade brutit ut i Ukraina, flydde hennes föräldrar med Mykola till Sverige och hamnade i Hästveda i Hässleholms kommun.

Mykola gick bort i cancer i början av september. Nu vill de anhöriga ordna en begravningsceremoni i Sverige, för att sen efter kriget ta med askan till Ukraina för urnsättning bredvid hustrun.

Ukrainska flyktingar i Skåne

För kostnaderna i samband med begravningsceremonin – till exempel för kistan och för transport av kistan mellan ceremonin och bårhuset – har familjen ansökt om bistånd för begravningskostnader från Hässleholms kommun.

Ansöker om 10 000 kronor

Summan familjen ansökt om är nästan 10 000 kronor. 6 000 kronor har de själva skrapat ihop. Men arbetsmarknadsnämnden i Hässleholms kommun avslår familjens ansökan. Underlag som styrker behovet av biståndet saknas, skriver de i beslutet.

Det kommunen vill se är en bouppteckning eller liknande från Ukraina, som visar vilka tillgångar Mykola Omelenchuk haft där.

Något som är omöjligt att få tag i som läget är nu, enligt Juliia Toptunenko.

– Det går inte att åka tillbaka till Ukraina utan att utsätta sig för livsfara, säger hon.

Hade han några tillgångar i Ukraina?

– Han bodde i en lägenhet som han fått av kommunen. Vi vet inte om den räknas som hans tillgång eller inte. Och vi vet inte vilka skulder han hade, säger barnbarnet.

Mykola Omelenchuk fick även utbetalt pension i Ukraina. Den hade han dock inte tillgång till under sin tid i Sverige, och den har de anhöriga heller ingen tillgång till.

– Ska vi behöva vänta tills kriget tar slut? Det kan ta flera år, säger Juliia Toptunenko.

Ingen kommentar från nämnden

Arbetsmarknadsnämndens ordförande i Hässleholm är moderaten Stefan Larsson. Han säger till SVT Nyheter Skåne att han inte kan kommentera ärendet med hänvisning till sekretess.

– Men om en klient är missnöjd med ett beslut kan de överklaga det till förvaltningsrätten, säger Stefan Larsson.

Mykola Omelenchuks anhöriga har överklagat nämndens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet