Lömsk flugsvamp kan ge livshotande skador. De första symtomen är diarée och kräkningar. Efter ytterligare någon dag kan man få skador på levern. Foto: Giftinformationscentralen

Mykolog varnar för livsfarlig lömsk flugsvamp

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ett bra svampår i år. Fortsätter det gynnsamma vädret med omväxlande regn och sol, kan det bli mycket svamp i skog och mark. Men när det blir mycket matsvamp, ökar även mängden giftiga svampar.

Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska muséet i Lund, varnar för den grönaktiga lömska flugsvampen som kan breda ut sig framför allt i de skånska städernas ytterområden.

– I städernas utkanter har man ofta planterat mycket avenbok och med dem följer ofta mycket stora mängder lömsk flugsvamp. De senaste årens förgiftningar har varit asiatiska invandrare, som plockat just lömsk flugsvamp och förväxlat den med en mycket vanlig odlad asiastisk matsvamp, säger mykologen Sigvard Svensson, till SVT Nyheter Skåne.

– Vi säljer ju ganska mycket avenbok som används till häckar. Den tål blåst och kan hållas smal och hög, men det är faktiskt aldrig någon som sagt att de fått mycket svamp i samband med sin avenbok, säger Mimmi Andersson, på Trädgårdsbutiken i Vellinge.

Orsakar långsam död

Lömsk flugsvamp har en 5-15 centimeter bred hatt som är olivgrön med strålformiga, mörka trådar. Ibland kan hatten vara helt vit. Foten har en välutvecklad och grönaktig, ibland vit ring och vid basen en stor, säcklik strumpa. Enligt Nationalencyklopedin kan den förväxlas med grönkremla, riddarmusseron, röksvamp och champinjon. Lömsk flugsvamp är dödligt giftig och innehåller amatoxiner och fallotoxiner som skadar bland annat lever och njurar.

Det är ännu inte säkert att det blir ett rikt svampår i Skåne i år, det beror på hur mycket regn som kommer de närmaste veckorna.

– Under ett bra svampår har jag kunnat se tusentals lömska flugsvampar till exempel i östra delarna av Lund. Då finns det en stor risk för att man hittar och plockar giftiga svampar. Lömsk flugsvamp är inget att leka med. Blir man inte behandlad i tid dör man inom några dagar, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska muséet i Lund.

Giftinformationscentralens hemsida finns mer information om giftiga svampar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.