Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har polisanmält Romska ungdomsförbundet. Foto: SVT

Myndighet polisanmäler ungdomsförbund

Uppdaterad
Publicerad

Romska ungdomsförbundet misstänks ha tillskansat sig statliga bidrag genom att lämna vilseledande uppgifter.

Nu polisanmäls förbundet av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

”MUCF misstänker att Romska ungdomsförbundet genom att lämna oriktiga uppgifter, eller genom att ha utelämnat uppgifter, förmått myndigheten att felaktigt betala ut organisationsbidrag och projektbidrag”, skriver MUCF i ett pressmeddelande.

Man har därför fattat beslut om att göra en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten och Polismyndigheten gällande ungdomsförbundet och dess företrädare.

Även återkrav på utbetalade bidrag kan enligt myndigheten bli aktuellt.

Bakgrunden till anmälan är en granskning av Romska ungdomsförbundet där man upptäckte brister i bokföringen och jäv bland dess företrädare.

Myndigheten gav därefter en revisionsbyrå i uppdrag att göra en fördjupad granskning av tidigare beviljade bidrag som visar på ”påtagliga brister i den ekonomiska redovisningen”. Enligt MUCF har det inte varit möjligt att fastställa vad bidragspengarna har använts till.

Dagens Nyheter uppgav i våras att Romska ungdomsförbundet, med bas i Malmö, fått närmare 40 miljoner kronor i olika bidrag från MUCF sedan 2011.

Romska ungdomsförbundet, bildat 2 000, är enligt egen uppgift Sveriges största romska organisation och verkar för att förbättra förutsättningarna för romska barn och ungdomar.

SVT Nyheter Skåne söker företrädare för Romska ungdomsförbundet, som tidigare sagt till nyhetsbyrån TT att dom inte vill kommentera uppgifterna.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne i våras om granskningen av romska föreningar i Malmö

Erland Kaldaras Nikolizsson med de romska röeningarna RKC och RFU och många miljoner kronor i ett kollage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erland Kaldaras Nikolizsson står nära de romska föreningarna som fått miljoner i bidrag från olika myndigheter. Men vad har pengarna används till? Här får du bakgrunden till varför föreningarna granskas om just detta. Foto: SVT, TT, Skärmdump från hemsidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.