hund och Paula Hultgren, länsstyrelsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paula Hultgren är chef för sällskapsdjursenheten och berättar att hunden som kastats från balkongen är ett högprioriterat ärende för Länsstyrelsen. Foto: Privat/SVT

Myndigheterna: Därför omhändertas inte hunden i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Att omhänderta ett djur måste ske rättssäkert, det vill säga genom att man följer de lagar och regler som finns.

– Hundar, katter och djur är ju saker – i juridisk mening, säger Pernilla Markström, som är gruppchef för polisens djurskydd nationellt.

Polisen kan omhänderta ett djur som far illa i ett akut skede – om de finner att det finns fog för det. Det måste ske rättssäkert och man måste höra alla sidor.

– Ska man ta någon egendom är det ett väldigt ingripande av en myndighet, säger Pernilla Markström, som är gruppchef för polisens djurskydd nationellt.

Hon leder den grupp som tar beslut om att eventuellt omhänderta djur på kvällar och helger när inte länsstyrelsen är i tjänst.

Många har hört av sig

Djurskyddslagen är också till för att djurägare ska få chans att förbättra sin djurhållning enligt Pernilla Markström.

– Det är inte ofta vi omhändertar djur akut, det är oftast om deras ägare har avlidit eller till exempel häktas.

Länsstyrelsen i Skåne har fått många anmälningar om hunden som kastades från balkongen.

– Ja, vi har fått många tips. Vi är väldigt tacksamma för om man hört eller sett något. Vi har inte så mycket nytta av tips om något man läst i sociala medier, det blir nästan motsatt effekt, säger Paula Hultgren, chef för sällskapsdjursenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Misstänkt för grovt djurplågeri

När det gäller sociala medier har polisen ett råd.

– Låt inte era känslor dra iväg med er. Och lita på att vi myndigheter gör det bästa vi kan med den lagstiftning vi har, säger Pernilla Markström.

Hundägaren i Malmö är nu misstänkt för grovt djurplågeri och polisens och åklagarens utredning pågår nu samtidigt som länsstyrelsens – som är den som har störst befogenhet att ingripa om ett djur far illa. Men det kan ändå ta tid.

– Jag kan förstå att det här fallet upprör många. Det är en beskrivning som låter väldigt hemsk. Det tar tid i den mån att vi kommer prioritera det mot andra akuta ärenden. Men det är ett högprioriterat ärende hos oss, säger Paula Hultgren.

utmärglad hund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När hunden kom till veterinären i Malmö konstaterades att den var undernärd och kissade blod. I klippet berättar grannen Teresa om när hon körde hunden till veterinären. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.