• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I veckan antog Malmös kanal en ny nyans. Foto: Niklas Sobieski / SVT

Mysteriet: Malmös kanal bytte färg

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags förvånades många malmöbor av att kanalen plötsligt antagit en helt annan färg. Även om kanalens botten aldrig varit särskilt synlig, så var vattnet nu helt ogenomträngligt för betraktarens ögon.

Varför vattnet bytt färg från mörkbrunt till mjölkigt grågrönt är oklart. SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med Malmö stads gatukontor, vars personal varit på plats och letat efter källan till utsläppet. Man kunde se att det under torsdagen förekom mellan Malmö central och brandstationen på Drottninggatan och att det saknade lukt, men någon källa kunde inte fastställas.

– Vår teori är att färgen påverkats av det kraftiga regnandet, som gjort att växtmaterial och annat som stannat i dagvattensystemet sköljts ut i kanalen, säger Peter Nilsson, tf chef offentlig miljö på Malmö stad.

Många inblandade

Malmö stad hänvisar vidare till VA Syd, som inte heller vet riktigt varför kanalen ser ut som den gör.

– Vi undersöker uppströms i dagvattenledningarna, där det förmodligen är något som förts med av regnet, säger Malin Nydesjö, kommunikatör på VA Syd.

Det har regnat mer än så här tidigare, utan att kanalen skiftat färg, vad är annorlunda nu?

– Det skulle kunna vara till exempel en byggarbetsplats i staden som regnet fört med sig något ifrån.

VA Syd har tagit vattenprover som skickats för analys. Även Eon, som ansvarar för fjärrvärmeledningar, har haft personal på plats för att se om de kan ha orsakat utsläppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.