Mobilmast bakom några träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2G- och 3G-näten kommer att släckas ner och ersättas. Trygghetslarm, robotgräsklippare och porttelefoner finns bland den teknik som nu måste uppgraderas. Foto: Johan Dernelius

Nästa år kan din teknik sluta fungera – 3G-nätet släcks

Uppdaterad
Publicerad

Teknik som använder sig av det svenska 2G- och 3G-näten riskerar att sluta fungera när näten nästa år släcks ner. Enbart på Malmö kommun finns 400 hissar och tusentals telefonabonnemang som måste kontrolleras.

Så länge vi haft de modernaste mobiltelefonerna har det funnits simkort. Dessa kan även finnas i gamla larmanläggningar, robotgräsklippare, sensorer, porttelefoner, trygghetslarm, husdjurens spårsändare, larm i hissar och naturligtvis i mobiltelefoner.

– Rådhuset här i Malmö är ett bra exempel på där det finns mycket teknik. Där finns alltifrån kameror, larm och hissar till porttelefoner och allt är uppkopplat. Hade vi inte haft koll på detta, kunde de slutat fungera, säger Ulf Linderoth, som är enhetschef med ansvar för den digitala infrastrukturen i Malmö kommun.

Datumen har flyttats framåt

Nedsläckningen har skjutits upp vid flera tillfällen. Flera leverantörer tänker stänga ner de gamla näten till 2025, men Telia har nyligen beslutat att skjuta upp det för 2G till 2027.

Ulf Linderoth på Malmö kommun råkade själv ut för en incident när hans barn ringde och deras larm fick uppdateras. Foto: Johan Dernelius

TEKNIK SOM KAN PÅVERKAS:

Bilen: Det är inte så att bilen slutar fungera, men exempelvis eCall-systemet (elektroniskt nödanrop) får inte någon kontakt.

Värmepumpen: Om man har en värmepump som är uppkopplad för fjärrstyrning eller ansluten till en server på internet, kan även dessa sluta fungera.

Husdjur: Spårsändare till husdjuret kan sluta fungera.

Trygghetslarm: Det finns ett antal olika modeller av larm.

Fuktmätare: Mätare som känner av fukt i till exempel källare och vindar riskerar att sluta fungera.

Telefoner: Det finns fortfarande många som har en gammal reservtelefon i byrålådan. Här får man undersöka om den kan uppdateras, simkortet bytas eller om hela telefonen måste kasseras (lämnas till återvinning).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.