• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

När man kommer till Sveriges gräns finns olika köer beroende på var man kommer ifrån. Foto: Johan Dernelius/SVT

Nästan 8 000 har avvisats vid gränskontrollen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Sverige stängde gränsen mot Danmark den 22 december har Polisen vid Öresundsbrons svenska gräns fått avvisa ungefär 8000 personer som inte har giltiga skäl att komma in i landet.

– Folk kommer hit och försöker göra egna tolkningar av lagen, säger Mats Berggren som är operativ chef på gränspolisen.

I vanliga fall får polisen avvisa runt 100 personer i veckan. Nu ligger den siffran istället på 1000. En ökning som polisen inte var beredd på.

– Det är en jättehög siffra. Absolut flest försöker ta sig över på helger. Vardagspendlarna har lärt sig, säger Mats Berggren.

Det är nationaliteter från flera EU-länder som stoppas vid gränsen. Men de allra flesta är danskar, menar polisen.

– Där räknar vi tusentals men sen har vi tyska, norska, polska och rumänska medborgare. De står för ett par hundra också. 

Vad som krävs för att komma över

För att komma över till Sverige finns vissa krav. Det mest självklara är om du svensk medborgare, likaså om du är folkbokförd eller kan bevisa att du jobbar i Sverige.

– Det finns en del undantag. En del tror att man kan transitera här igenom till Norge men det kan man inte.

Det finns andra undantag också. Bland annat kan personer med trängande familjeskäl få komma över och barn under 18 som har förälder på ena sidan.

”Läs på”

Ska man ut och resa är det viktigt att dubbelkolla vilka regler som gäller till de olika länderna.

– Det är ju jätteviktigt att tänka till om man ska ut och resa till andra länder, säger Mats Berggren.

Det är också viktigt att ha med personbevis. Jobbar man i Sverige måste man kunna bevisa det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.