Nationaldagen är röd för åttonde året. Det blågula firandet sägs ha blivit mer organiserat – men den folkliga spontaniteten saknas.
-Karnevalsstämningen den 17 maj i Norge saknar motstycke här, säger etnolog Jonas Frykman.
Sjätte juni har blivit en stor integrationsdag för invandrare. Det är numera dagen då många medborgarskapsbevis delas ut.
-I många kommuner sammanfaller detta med nationaldagen. Det är ett väldigt genomtänkt inslag som uppskattas av många invandrare, säger Jonas Frykman vid Lunds universitet.
Midsommar viktigare
Han tror att folkfesten har svårt att rota sig eftersom att nationaldagen varit politiskt förknippad med nationalister å ena sidan, antifascister å andra sidan. Många svenskar viftar ogärna blågult och tar sällan ton med ”Du gamla du fria...”, menar etnolog Jonas Engman vid Nordiska museet.
-Vi är väldigt ambivalenta kring nationaldagen. När vi ser på ishockey kan vi vara väldigt patriotiska, men vi tycker att det är bökigt med nationella högtider som tydligt lyfter fram det svenska, säger Jonas Engman.
Båda etnologerna ser midsommarafton som en svårslagen konkurrent för nationaldagen.
-Sett till svenskarnas engagemang är midsommar helt klart vår nationaldag. Nationaldagen blir ingen folkfest på befallning, säger Frykman och påpekar att svenskar hellre vistas i naturen en röd dag än att samlas och fira nationen.
Undantag i Småland
Men i småländska Anderstorp är det mer fest den sjätte juni än på midsommar.
-Vi gjorde nationaldagen till en helgdag långt före den blev det för alla andra. Alla företagare i Anderstorp gav personalen ledigt och bjöd på sillunch. Från början firade vi tre dagar i rad, nu koncentrerar vi oss på två dagar, säger Carola Öberg, ordförande för kommittén som ideellt arrangerar firandet
Jonas Frykman utesluter inte att det hejdundrande firandet i Anderstorp sprids till fler kommuner. Det kan smitta av sig enklare tack vare helgdagen.
-På sikt finns en enorm potential för stora fester. Men det går trögt och dröjer många år.